Officieel: Wieffer van Feyenoord naar Brighton

Officieel: Wieffer maakt overstap naar Brighton, recordbedrag voor Feyenoord

6 juli om 00:08
Laatste update: 6 juli om 00:15

Mats Wieffer heeft zijn gedroomde transfer naar de Premier League te pakken. De 24-jarige middenvelder verruilt Feyenoord voor Brighton & Hove Albion, zo maken de clubs vrijdagavond laat bekend. Hij is daarmee de duurste uitgaande transfer van de Rotterdammers ooit.

Feyenoord maakt zelf bekend dat er met de deal een recordbedrag gemoeid is. Diverse media repten al over een transfersom van dertig miljoen euro, exclusief bonussen. Het oude record van Feyenoord was in handen van Orkun Kökcü en Luis Sinisterra, die beiden 25 miljoen opleverden.

Wieffer kwam twee jaar geleden voor 575.000 euro over van stadgenoot Excelsior, dat nu ook enkele miljoenen ontvangt vanwege een doorverkooppercentage. De controleur groeide in De Kuip uit tot steunpilaar. In 79 optredens scoorde hij negen keer en gaf hij elf assists. Wieffer schopte het bovendien tot het Nederlands elftal. Hij speelde tot dusver negen interlands, maar moet het EK missen door een blessure. 

"‘Af en toe moet ik mezelf in m’n arm knijpen als ik terugdenk aan de afgelopen twee jaar", reageert Wieffer op de website van Feyenoord. "Kampioen worden, Champions League spelen met Feyenoord, de beker winnen, De Kuip en de Coolsingel in extase zien: dat zijn allemaal dingen waar je als voetballer van droomt. Ik prijs me gelukkig dat ik het heb meegemaakt en dat ik voor zo’n prachtige club als Feyenoord heb mogen spelen."

"Natuurlijk ga ik de spelers, de staf en iedereen anders rond het eerste elftal missen en voelt het vreemd om de supporters en Rotterdam vaarwel te zeggen", gaat Wieffer verder. "Maar dit is een kans waar ik geen nee tegen kan zeggen. Ik kijk daarom erg uit naar dit nieuwe avontuur, maar voor het zover is wil ik alle Feyenoorders bedanken voor de mooie tijd."

'Wieffer één van beste middenvelders in Europa'

Wieffer tekent bij Brighton een vijfjarig contract, tot medio 2029. Hij treft drie landgenoten met Bart Verbruggen, Joël Veltman en Jan Paul van Hecke. "Wij zijn verheugd om Mats te mogen verwelkomen, hij is een speler wiens kwaliteiten we al lange tijd bewonderen. Hij heeft veel ervaring in de Champions League en Eredivisie en heeft zich ontwikkeld tot een van de beste controlerende middenvelders in Europa", zegt technisch directeur David Weir van de Premier League-club.