Verbijstering om actie Dumfries: 'Black-out'

Van Hooijdonk pakt Oranje-kwartet aan: 'Zij zijn niet goed genoeg'

6 juli om 21:59

Het Nederlands elftal kijkt mede door een 'black-out' van Denzel Dumfries tegen een achterstand aan in het EK-duel met Turkije. Toch zagen Pierre van Hooijdonk en Rafael van der Vaart het al langzaam misgaan voor Oranje na een sterke start.

"Een beetje gek? Het was een black-out van Denzel Dumfries", reageert Van Hooijdonk bij de NOS op het curieuze moment voorafgaand aan de Turkse openingstreffer. "Iedereen kan toch zien dat Nathan Aké deze bal raakt? Dumfries ziet dat ook, maar blijkbaar constateert hij toch wat anders en hij laat hem lopen... Hij is echt verrast en verbaasd dat het een corner is. Een black-out, dat kan niet anders."

Nederland was nog goed begonnen aan de clash in de kwartfinale. "Ze hadden het gewoon goed voor elkaar", stelt Van der Vaart. "Vooral het drukzetten was erg goed. Dat was niet negentig procent, maar gewoon honderd procent. Met zijn allen, iedereen stond aan. Toen hadden die Turken het hartstikke lastig. Het klopte wel. Maar op een gegeven moment was dat helemaal weg. Dan moet je als team voelen, misschien moeten we even inzakken? We waren echt uit de wedstrijd."

Oranje-aanvallers niet goed genoeg

Daar sluit Van Hooijdonk zich bij aan. "Het initiatief glipte uit de handen. Uiteindelijk zijn onze aanvallers, Bergwijn, Memphis, Gakpo en Simons, niet goed genoeg vanavond. En dat zijn de verschilmakers. Zij moeten het voor ons doen. Het was ontzettend slordig."

Van der Vaart pleit voor een wissel. "Ik zou een echte spits inzetten. Ik vind Weghorst meer voor de laatste fase, dus ik zou één van de anderen inbrengen", doelt hij op Brian Brobbey en Joshua Zirkzee. "Maar dat gaat niet gebeuren." De keuze van Ronald Koeman viel inderdaad op Weghorst, die de plaats inneemt van Steven Bergwijn.