Koeman trots op Oranje: 'Had niemand verwacht'

Koeman trots op Oranje: 'Dit had niemand verwacht, het is niet logisch'

6 juli om 23:37

Ronald Koeman prijst de mentaliteit van Oranje na de comeback tegen Turkije in de kwartfinale van het EK. De bondscoach is een blij man, vertelt hij bij de NOS na de 2-1 zege.

"Je weet van tevoren dat het een moeilijke wedstrijd is. Zij doen het niet alleen op basis van enthousiasme, maar ook op basis van kwaliteit. Dat zag je op het laatst. Hoe ze ballen erin brachten, hoe ze erin doken. We kwamen er gelukkig door tot het einde. Dan ben je super blij. Het blijft bestaan dat je de halve finale van het EK gehaald hebt. Dat is een prima prestatie."

"Ik vond dat we zeker goed begonnen. Ik hoorde net de discussie over de spits", doelt hij op de analyse van Pierre van Hooijdonk, "maar als Memphis die bal er gewoon inschiet aan het begin, dan is deze discussie niet aan de orde. We wisten via de box op het middenveld vaak Xavi te vinden, vaak Bergwijn te vinden. Maar op een gegeven moment gingen zij die ruimtes afsluiten. Wij bleven hetzelfde spelen, maar dan moet je eromheen gaan spelen. Toen werden we slordig en zij gingen iets voelen. Dat moet je ze niet geven, want dan gaan ze daar heel goed mee om."

Zij voelen ook dat wij teruggaan en zij de overhand krijgen. Uiteindelijk valt die 0-1 dan ook", vervolgt Koeman, die baalt dat het weer misging na een hoekschop. "Ik dacht: wat doet Denzel? Het was een corner, maar hij liet hem lopen. Het is hem vergeven. Als we er nog veel meer hadden met zo'n groot hart als Denzel, dan hadden we het nog beter kunnen doen", glimlacht de keuzeheer.

Koeman: 'Dit had niemand verwacht'

Met de mentaliteit van Oranje zat het tegen Turkije sowieso wel goed. "Ik denk dat deze overwinning op basis van kwaliteit is, maar we vechten ons ook terug na een slechte fase en winnen de pot, zij het met een beetje geluk op het einde. We krijgen vaak kritiek dat we dan niet thuisgeven, maar vandaag hebben we wel thuisgegeven. We staan in de halve finale van het EK en dat had niemand verwacht."

"Ik begrijp dat we nog niet de beste landen hebben gehad en dat men het daardoor logisch vindt. Maar zo logisch is het niet, kijk maar naar alle uitslagen, daar zit niet zo veel verschil tussen. En wij gaan verder. Dat is een groot compliment aan de spelers. We gaan ervoor, nog twee potjes als het goed is....", besluit Koeman.