Cijfers van Ronald de Boer na Nederland - Turkije

Cijfers van De Boer: 'Ik vind het een lust voor het oog, die jongen. Geweldig'

7 juli om 11:30
Laatste update: 7 juli om 12:03

Na de thriller tegen Turkije staat Nederland voor het eerst in twintig jaar in de halve finales van een het EK. Als analist en rapporteur van VoetbalPrimeur tijdens dit toernooi deelt 67-voudig international Ronald de Boer cijfers uit aan de Oranje-spelers en bondscoach Ronald Koeman. Nederland - Turkije levert een cijferlijst op met een aantal hoge uitschieters, maar ook een stevige onvoldoende. 

De Boer geeft cijfers aan de basisspelers, Koeman en invallers die minimaal dertig minuten hebben gespeeld. Joey Veerman, Micky van de Ven, Jeremie Frimpong en Joshua Zirkzee, die na minuut zestig invielen, worden daarom niet meegenomen in de beoordeling.

'De voorzet van Güler was niet te pakken'

Bart Verbruggen: 8,5

"Heeft tegen Turkije zo goed als foutloos gekeept. Hij leek onder de bal door te gaan bij de 0-1 van Turkije, maar de voorzet van Arda Güler - met zijn chocoladebeen - was natuurlijk perfect. Die was niet te pakken. Verder heeft Verbruggen het goed gedaan en was hij belangrijk met een paar goede reddingen. En dat voor een jongen van 21 jaar."

'Dumfries moet komen, niet er al staan'

Denzel Dumfries: 5,5

"Hij was belangrijk met zijn voorzet op de gelijkmaker van Cody Gakpo, maar verder heeft hij veel balletjes terug moeten spelen. Hij stond vaak al hoog op het veld, maar dat is niet zijn kracht. Dan kan hij niet veel anders dan de bal weer achteruit brengen. Hij moet komen, niet er al staan."

'De beste verdediger van allemaal'

Stefan de Vrij: 8,5

"Fantastisch. Van de verdedigers vond ik hem de allerbeste tegen Turkije. Hij speelde een prima wedstrijd en was natuurlijk heel belangrijk met zijn goal. Hij liep in die laatste fase voorop in de strijd, gooide zich overal voor en gaf werkelijk alles."

'Had het heel lastig met Yilmaz'

Virgil van Dijk: 5

"Hij speelde matig. Ik vond hem weer niet genoeg leiding geven en dat is wéér een aandachtspuntje. Op het laatst, toen Nederland flink onder druk stond, had hij twee gasten moeten aansturen om druk te zetten op de voorzetten van Turkije. 'Sprint naar voren, druk erop!', had hij moeten schreeuwen. Niet met z’n allen achteruit. En hij had het echt heel lastig met Baris Alper Yilmaz. Wat een handenbinder is dat."

'Mag meer aanspeelbaar zijn'

Nathan Aké: 6,5

"Was in de opbouw goed, durfde een bal tussen de linies te spelen en leed weinig balverlies. Maar hij mag ook iets meer initiatief nemen om te zorgen dat hij beter aanspeelbaar is, dat is wel een puntje van kritiek."

'Kwam de bal te veel halen'

Tijjani Reijnders: 6,5

"Ze begonnen goed op het middenveld, maar daarna viel Reijnders een beetje weg. Ik vond dat hij te veel de bal op kwam halen, daardoor kwam hij niet lekker in zijn spel en kon hij niet zijn acties maken."

'Een lust voor het oog'

Jerdy Schouten: 7,5

"Hij speelde 'gewoon' wéér een berepot in mijn ogen. Echt heel goed. En die passes van hem tussen de linies door… Ik vind het een lust voor het oog, die jongen. Zoals hij nu op het EK speelt… Geweldig."

'Meer een gevaar voor Oranje dan voor Turkije'

Xavi Simons: 4,5

"Die was heel ongelukkig. Hij moet zich realiseren dat het soms wat simpeler moet. Hij heeft in de eerste helft alleen maar balverlies geleden. Hij ontving lof voor zijn spel tegen Roemenië in de achtste finales, maar het was niet zijn dag tegen Turkije. Aan de bal was het heel matig. Simons was meer een gevaar voor zichzelf en voor Nederland dan een gevaar voor de Turken."

'Deed hij wel mee?'

Steven Bergwijn: 5

"In de eerste helft was het veldspel van Nederland lang niet altijd even goed, waardoor hij niet aan de bal kwam op plekken waar hij gevaarlijk zou kunnen zijn. Wat heeft hij eigenlijk gedaan tegen Turkije? Je kunt bijna niets benoemen, hij heeft geen impact gehad."

'Hij staat er toch maar weer'

Cody Gakpo: 6,5

"Gakpo begon goed, maar had het wel heel lastig. Nadat Wout Weghorst in de ploeg kwam, werd het dreigender. En of hij die 2-1 nou wel of niet maakt… Hij staat er wel. Daardoor ben je nu door naar de halve finale."

'Twijfels blijven bestaan'

Memphis Depay: 6

"De vraag of de andere spitsen een keer een kans moeten krijgen in de punt van de aanval, snap ik heel goed. Daar zal Koeman zeker over nadenken. Toen hij een linie terug werd gezet en op tien ging spelen, liep het beter. Eindstand? Weer geen geweldige wedstrijd, hij heeft de twijfels opnieuw niet weggenomen."

'Zorgde voor paniek bij Turkije' 

Wout Weghorst: 7,5

"Hij viel heel goed in en zorgde voor paniek in de verdediging van Turkije. Hij bracht voorin enorm veel dreiging en daardoor kreeg Oranje meer en meer het gevoel dat er een doelpunt aan zat te komen."

'Het stond niet altijd even goed'

Ronald Koeman: 6,5

"De bondscoach voelde dat er wat moest gebeuren en bracht daarom ook Weghorst na de rust al binnen de lijnen. Dat besluit valt te prijzen. Alleen heeft hij het in mijn ogen zowel in balbezit als bij balverlies niet goed genoeg neergezet. Dat moeten de spelers op het veld zelf ook kunnen doen, want daar hebben we genoeg kwaliteit voor. Maar, uiteindelijk is dat ook de verantwoordelijkheid van Koeman."

'Als je ziet wat het doet met Nederland...'

"We hebben het in de laatste fase zo ver laten komen dat we in gevaarlijke situaties terecht kwamen en dat was op een gegeven moment meer geluk dan wijsheid. Daar mogen best wat wenkbrauwtjes omhoog. Hoe kan het dat Oranje zich daar zo laat wegdrukken en geen druk op de bal geeft bij voorzetten van Turkije? Dat was af en toe een beetje gênant. We stonden als een handbalverdediging."

"Maar, aan de andere kant. Hoe ze strijden op het laatst en overal hun lichaam voor gooien, dat valt te prijzen. Het mooiste is dat Oranje niet in paniek raakt. Ze weten dat ze een achterstand om kunnen buigen in een overwinning. Dat Koeman het had over een groot hart en de vechtlust van zijn team benoemde, dat is volledig terecht. En als je ziet wat het doet met de rest van Nederland… Fantastisch. Op naar de halve finale."