Marsman over Oranje, Memphis en Blind

'Memphis was toen al het mannetje, hij is lekker zichzelf en dat siert hem'

9 juli om 11:40

Nick Marsman speelde als jeugdinternational met de nodige huidige EK-gangers, maar van één voormalige teamgenoot is de doelman het meest onder de indruk: Daley Blind. In gesprek met VoetbalPrimeur laat de oud-Feyenoorder zich ook uit over Memphis Depay.

Bij Jong Oranje en Oranje O19 speelde Marsman samen met spelers als Blind, Stefan de Vrij, Georginio Wijnaldum en Memphis. Terwijl zij het met het grote Oranje inmiddels tot de halve finale hebben geschopt, volgt Marsman het EK vanuit huis op de voet. De sluitpost heeft een 'heel positief gevoel' bij het Nederlands elftal.

"Ik keek de wedstrijd tegen IJsland met Steven Berghuis", begint Marsman. "We waren beiden wel onder de indruk van hoe vloeiend het spel van Nederland was. Toen hadden we allebei wel van: dat ziet er goed uit, we hebben er vertrouwen in." Dat vertrouwen is alleen maar groter geworden na het bereiken van de halve finale.

'Blind is toch altijd wat ondergewaardeerd'
Veel van zijn oud-teamgenoten kwamen al in actie op het EK. De Vrij en Memphis zijn basisklanten. Wijnaldum en Blind moeten het doen met een rol als invaller. Als Marsman de vraag krijgt van welke speler hij het meest onder de indruk is qua ontwikkeling is hij duidelijk: Blind. "Die was toentertijd (seizoen 2009/2010, red.) verhuurd aan FC Groningen", aldus Marsman. "Als je ziet wat voor carrière hij heeft doorgemaakt... En nu ook weer bij Girona. Hij is toch altijd wat ondergewaardeerd. Hij had toen al superveel kwaliteiten, maar dat dat er dan zo uitkomt... Hij is altijd heel belangrijk geweest voor het team. Nu ook."

"Bij de meesten was het wel duidelijk dat ze het Nederlands elftal zouden gaan halen", vervolgt Marsman. "Ik heb ze dan bij Jong Oranje meegemaakt en bij de Onder 19. Stefan de Vrij was een groot talent en deed het toen al echt goed", benadrukt de doelman.

Blind, Koeman en De Vrij op training Oranje

Memphis 'het mannetje'
Ook Memphis Depay was destijds al 'het mannetje'. "Dat was ook in de goede zin van het woord. Hij was altijd bezig met beter worden. Ook na de training. Extra werk doen. Eigenlijk was hij gewoon zichzelf. En nog steeds", doelt Marsman op de veelbesproken looks van de aanvaller. "Dat siert hem ook. Hij is gewoon lekker zichzelf."

Woensdag neemt Oranje het in de halve finale van het EK op tegen Engeland. Oud-teamgenoten Wijnaldum, Blind en Justin Bijlow worden op de bank verwacht. De Vrij gaat hoogstwaarschijnlijk starten en over Memphis bestaat momenteel vooral in de media de nodige discussie. Het is onbekend hoe Koeman daarin staat.