KNVB verwacht 75.000 Nederlanders in Dortmund

KNVB verwacht Oranje-massa in Dortmund: 'Geloven heilig in onze missie'

8 juli om 06:36

De KNVB verwacht dat er zo'n 75.000 Nederlanders naar Dortmund trekken voor de halve finale van het EK. Aanstaande woensdag neemt Oranje het in de Duitse stad op tegen Engeland.

Oranje versloeg in de kwartfinale Turkije (2-1) en daarmee werd de halve eindstrijd bereikt. Die halve finale tegen Engeland wordt vlak over de grens afgewerkt. Het zorgt voor een logistieke operatie van een enorme omvang. "Onze eerste inschatting is dat het er rond de 75.000 mensen naar Dortmund zullen komen", zegt KNVB-directeur Marianne van Leeuwen tegen het Algemeen Dagblad. "Met de auto ben je er zo. Dat vraagt een zorgvuldige afstemming met de lokale overheid en toernooiorganisatie, want wij willen natuurlijk dat het feest nu wéér zo geweldig verloopt."

De voetbalbond heeft voor het EK groot uitgepakt, wetende dat het toernooi in Duitsland veel publiek vanuit Nederland zou aantrekken. "Die fanwalks, zoals wij die noemen, zijn jaren geleden ooit spontaan ontstaan, onder andere rondom het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. Maar gezien de enorme populariteit hebben wij als bond de organisatie daarvan naar ons toegetrokken: wij willen er heel graag een prachtig, goed georganiseerd en veilig feest van maken."

"Als KNVB geloven we heilig in onze missie dat voetbal verbroedert, dat het saamhorigheid kan brengen in allerlei delen van onze samenleving", aldus Van Leeuwen. "Je ziet dat dat nu rondom Oranje heel erg gebeurt. Mensen zijn dolenthousiast over onze fans, over de sfeer in de speelsteden. We krijgen uit tal van landen prachtige reacties. Óók vanuit Duitsland en de UEFA zelf."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van De Oranjekantine Met John van Loen over de halve finale plek van Oranje!