Van Hooijdonk vertelt ideale Oranje-opstelling

Van Hooijdonk pleit voor Oranje-wissels: 'Als je met Memphis in spits speelt...'

9 juli om 07:25
Laatste update: 9 juli om 10:07

Pierre van Hooijdonk vindt dat Donyell Malen en Jeremie Frimpong een basisplaats verdienen bij het Nederlands elftal. De oud-voetballer pleit voor wijzigingen in de basisopstelling van Oranje voor het EK-duel met Engeland.

In de ideale basisopstelling van Van Hooijdonk is er geen plek ingeruimd voor Xavi Simons en Steven Bergwijn. De analist geeft de voorkeur aan Malen en Frimpong. "Kijk, een type als Weghorst, daar spelen ze in de Premier League elke week tegen", aldus Van Hooijdonk bij Studio Fußball. "Dat is koren op de molen voor de Engelse verdedigers. Dan denk ik eerder aan een aanspeelpunt als Zirkzee of een kleine snelle behendige spits die achter die verdedigers kan komen, met Malen."

Van Hooijdonk is van mening dat Oranje te vaak op achterstand komt. "Koeman heeft het heel vaak over starters en finishers, maar uiteindelijk wil ik nu wel eens een keer voor komen in plaats van achter", vertelt Van Hooijdonk. "We zijn vijf keer op achterstand gekomen met de starters. Misschien is het dan een keer tijd om met de finishers te starten."

Vervolgens legt Van Hooijdonk zijn besluit uit om Simons op de bank te laten beginnen. "Het elftal heeft iets meer behoefte aan diepgang. Als je met Memphis in de spits speelt, moet je daar een lopende tien bij hebben. Dat is Xavi niet", zegt de analist. "Hij gaat er niet vaak overheen. Ik denk dat we in aanvallend opzicht nog niet echt top zijn geweest dit toernooi."

Beluister hieronder de nieuwste aflevering van Studio Oranje!