Rob Dorsett van Sky Sports over Oranje

'Uitgeput' Engeland gealarmeerd voor Oranje: 'Hij is briljant, het grote gevaar'

10 juli om 19:35
Laatste update: 10 juli om 11:23

Engeland zet zich schrap voor een Nederlandse storm in Dortmund. Woensdag om 21.00 uur trappen de twee halvefinalisten af en aan de andere kant van de Noordzee is men er niet gerust op. Dat vertelt Rob Dorsett, verslaggever van Sky Sports, aan VoetbalPrimeur.

Het EK van The Three Lions laat zich vangen in enkele woorden: sterren genoeg, maar het spel is onthutsend. Het zorgt voor teleurstelling in Engeland, vertelt Dorsett aan deze website. "Dat ze in de halve finale staan, zorgt hier voor verbazing. Engeland heeft tot nu toe niet heel goed gespeeld. Geen enkele wedstrijd. Ze hebben ontzettend veel geluk gehad tegen Slowakije met de wondergoal van Jude Bellingham en in de kwartfinale tegen Zwitserland wonnen ze pas na penalty's."

'Weet je wat? We hebben een kans'
Toch hebben de fans goede hoop dat de mannen van bondscoach Gareth Southgate er met de eindzege vandoor gaan. "Nu ze in de halve finale staan, denken veel Engelse fans: weet je wat? We hebben een kans. Engeland heeft al heel vaak een uitstekend elftal gehad, maar zelden werd er wat gewonnen op een groot toernooi. Nu komen ze ver, terwijl ze niet goed spelen. De fans beginnen te geloven dat het dit jaar weleens anders kan zijn."

'Uitgeputte' en 'niet fitte' Engelse selectie
Als Dorsett de vraag krijgt waar de tegenvallende prestaties van Engeland vandaan komen, is hij duidelijk: een gebrek aan fitheid. "Ik heb voor het toernooi gezegd dat dit het slechtst voorbereide Engelse elftal was dat ik ooit heb gezien. Dat zorgde voor veel headlines in Engeland. Mensen dachten dat ik het elftal of Southgate bekritiseerde. Dat deed ik allesbehalve."

"Ik had het over het grote aantal spelers dat met blessures of fysieke klachten naar het toernooi ging", verklaart de Engelse journalist. "Harry Maguire ging niet mee omdat hij niet fit was, Luke Shaw en John Stones speelden lange tijd geen enkele wedstrijd en Harry Kane, Kieran Trippier en Bukayo Saka eindigden het seizoen geblesseerd. Dus een groot aantal spelers van Engeland was niet fit genoeg om aan een toernooi te beginnen. Dat speelt ze nog steeds parten nu."

Bovendien is sterspeler Jude Bellingham volgens Dorsett 'uitgeput'. "Hij is de beste speler van Engeland. Een superster. Maar hij heeft 106 wedstrijden gespeeld in twee seizoenen. Hij is uitgeput. Kane ook. Te veel grote spelers van Engeland zijn niet fit. Daardoor presteren ze niet op het niveau wat we van ze verwachten."

Southgate 'te safe en conservatief'
Dorsett insinueert dat Southgate niet schuldig is aan de tegenvallende prestaties. In Engeland zijn ze echter allesbehalve tevreden over de bondscoach. "Een groot deel van de Engelse fans heeft niets met Southgate. Hij speelt te safe en conservatief. Er spelen te veel defensieve middenvelders en te weinig aanvallende talenten die Engeland heeft. Veel fans geven Southgate de schuld van het feit dat Engeland het vorige EK niet won. De Italianen waren al oud en erg moe in de extra tijd. Southgate weigerde aanvallend te wisselen. Veel fans zien dat nog steeds als een gemiste kans."

Maar volgens Dorsett kan Southgate dit keer weinig doen aan de teleurstellende optredens van Engeland. "Hij heeft de beste spelers gekozen, maar ze hebben nog niets gepresteerd. Hij weet dat veel van hen niet fit en zeer vermoeid zijn, maar hij gaat Kane en Bellingham niet op de bank zetten."

De Sky Sports-correspondent benadrukt dat Southgate een 'groots besluit' nam door de tactiek in de kwartfinale om te gooien en met drie achterop te gaan spelen. "Ik vond Engeland beter spelen in de kwartfinale. De tactiek werkte. De lat lag natuurlijk al laag, maar het was beter dan de eerdere wedstrijden op dit EK. Die waren dramatisch. Engeland heeft nog genoeg om aan te werken."

Nederland is als Engeland
Waar de Engelsen nog niet katzwijm vallen voor 'hun' internationals, weet Oranje óók nog niet te imponeren. "Jullie hebben spelers van wereldklasse die nog niet hun beste vorm hebben laten zien dit EK. We weten dat Nederland een gevaarlijke tegenstander is. Het is de beste opponent tot nu toe op dit toernooi. Ik zie het als een fifty/fifty-wedstrijd. Het land waarbij de grote spelers op de juiste momenten opstaan, is het land dat gaat winnen."

'Over Gakpo maken ze zich het meest zorgen'
Als het over de grote spelers gaat, noemt Dorsett Memphis Depay. De spits kan beter, weten ook de Engelsen "Iedereen kent hem. Dat is een speler van wereldklasse, maar hij kwam pas één keer tot scoren." Voor een aantal andere Oranje-spelers hebben de Engelsen wél ontzag, en één in het bijzonder: Cody Gakpo. "Over hem weten we natuurlijk ook heel veel", doelt Dorsett op het feit dat de aanvaller voor Liverpool speelt. "Hij speelt briljant dit toernooi. Dat is het grootste gevaar voor Engeland. Over hem maakt iedereen zich het meest zorgen. Zeker als Saka hem moet gaan verdedigen. Hij heeft namelijk vooral rechtsbuiten gespeeld voor Arsenal afgelopen seizoen. Niet als wingback."

De Engelsen houden ook Denzel Dumfries goed in de gaten. "We weten hoe goed hij is als hij er kan komen. Dat is zorgelijk. Ook verheugen we ons op de key-battle tussen Kane en Virgil van Dijk. Dat hebben we al zo vaak gezien in de Premier League. Het is mooi om dat op dit internationale podium weer te zien. Ik denk niet dat Kane op fysiek vlak kan concurreren met Van Dijk op dit moment."

'Saka is de beste van allemaal'
Dorsett waarschuwt Oranje vooral voor Saka. "Dat is de beste speler van Engeland op dit moment. Verdedigend is Marc Guehi terug van een schorsing. Die gaat direct weer spelen. Hij is briljant geweest voor Engeland, maar Saka is de beste van allemaal. Ook als wingback speelde hij erg indrukwekkend. Verdedigend was hij nota bene de beste speler van Engeland. Zijn voorzetten waren erg goed, maar het probleem is dat er niemand staat om ze af te maken. Dat gebeurt te vaak."

Bellingham is op dit moment vooral een momentenvoetballer, aldus Dorsett. "Als je de hoogtepunten van wedstrijden kijkt, dan zou je denken dat hij de beste speler is van Engeland dit toernooi. Maar hij heeft niet het energielevel van de eerste seizoenshelft bij Real Madrid. Daardoor kan hij niet de impact leveren die hij zou willen. Hij heeft vooral briljante momenten, briljante minuten. Hij is moe. Uitgeput. Hij heeft niet de invloed op wedstrijden die Southgate van hem verwacht."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Van de Ven of Aké?
Saka is dus de gevaarlijkste man bij de Engelsen. Dan rest alleen nog de vraag wie hem moet afstoppen. Op de persconferentie werd Micky van de Ven gevraagd wie er sneller was. Hij of de Engelse aanvaller? "Als je naar de data gaat kijken, heb je je antwoord", antwoordde de verdediger. Toch doet Ronald Koeman er goed aan om tegen de Engelsen 'gewoon' met Nathan Aké te beginnen, stelt Dorsett. "Aké heeft het heel goed gedaan tegen Saka wanneer ze tegen elkaar speelden in de Premier League. Saka werd onzichtbaar gemaakt door Aké. Het is niet aan mij om te zeggen wat Koeman moet doen, maar ik zou kijken hoe Aké is omgegaan met het gevaar van Saka in de Premier League. Dan zal hij snel denken: Misschien kan hij de klus klaren."

"Saka is niet per se snel", benadrukt Dorsett. "Hij is onvoorspelbaar, geweldig aan de bal, kiest goed positie en speelt vooral op instinct en intelligentie. Daarom denk ik dat Aké een betere optie is dan Van de Ven. Aké is ook intelligent en erg ervaren in het bespelen van Saka. Bovendien is Aké een van de eerste namen die Pep Guardiola kiest bij het formeren van zijn basiself."