Spanje schakelt Frankrijk uit en is finalist op EK

Spanje schakelt Frankrijk uit en is eerste finalist op het EK

9 juli om 22:53
Laatste update: 9 juli om 22:54

Spanje staat in de finale van het EK. De ploeg van bondscoach Luis de la Fuente won in de halve eindstrijd met 2-1 van Frankrijk door goals van de uitblinkende Lamine Yamal en Dani Olmo. Mogelijk wacht nu een clash met Oranje.

Bij Les Bleus begon Antoine Griezmann verrassend op de bank. Spanje moest op zijn beurt noodgedwongen wisselen in de defensie door de schorsingen van Dani Carvajal en Robin Le Normand. Jesús Navas en Nacho vervingen hen. De 38-jarige Navas vormde zodoende een rechterflank met de 16-jarige Lamine Yamal, de jongste speler ooit in de halve finale van een EK.

De eerste kans in München was voor Fabian Ruiz, die over kopte uit een voorzet van Yamal. Daarna lieten de Fransen zich echter zien. De ploeg van Didier Deschamps kreeg dit toernooi al veel kritiek vanwege de behoudende speelstijl, maar begon messcherp aan de halve finale. Binnen tien minuten was het zelfs al raak. Randal Kolo Muani kopte binnen uit een voorzet van de zonder masker spelende Kylian Mbappé: 0-1. Voor de Fransen was het pas de eerste treffer uit open spel.

Het antwoord van Spanje liet desondanks niet lang op zich wachten. Uitgerekend Yamal maakte na 21 minuten gelijk met een fantastische uithaal, waarmee hij Mike Maignan volledig kansloos liet. Het Spaanse toptalent werd daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit in de halve finale van een EK. La Roja kantelde het duel niet veel later volledig. Dani Olmo schoot raak, via het been van Jules Koundé. 

Na die eerste 25 minuten ging de storm iets liggen, maar de clash tussen de toplanden bleef vermakelijk. In de tweede helft waren er al snel Franse zorgen om Maignan, die goed ingreep voor Nico Williams gevaarlijk kon worden, maar daar wel pijn aan over hield. De doelman kon gelukkig verder. Het spel golfde verder op en neer. Les Bleus jaagden op de gelijkmaker, maar Spanje hield goed stand. Na een uur kwam daarom onder meer Griezmann alsnog in het veld.

Theo Hernández zorgde voor een opleving, maar in kansrijke positie schoot hij hoog over. De Fransen streden met de moed der wanhoop, brachten ook Olivier Giroud, maar kwamen goed weg toen Yamal nog een keer uithaalde. Ditmaal scheerde zijn poging over. Aan de andere kant deed daarna ook de Franse ster van zich spreken. Mbappé dribbelde zich goed vrij, alleen produceerde hij een afzwaaier.

De tijd tikte daardoor weg in het voordeel van Spanje. Na de vijf minuten blessuretijd barstte het Spaanse feest definitief los. In de strijd om de Europese titel wacht een confrontatie met Nederland of Engeland. Die landen treffen elkaar woensdag.