Koeman: 'Deze Oranje-generatie verdient een titel'

Koeman licht keuze voor Malen toe: 'Kan hij beter dan Bergwijn'

10 juli om 20:35
Laatste update: 10 juli om 20:41

Ronald Koeman leeft met een goed gevoel toe naar de krachtmeting met Engeland in de halve finale van het EK. De bondscoach van Oranje vindt het tijd dat de Europees kampioenen van 1988, waartoe hij zelf ook behoorde, hun opvolgers krijgen.

Koeman voert één wijziging door voor de ontmoeting in Dortmund. Donyell Malen vervangt Steven Bergwijn in de basis. "Omdat we met diepe zijkanten willen spelen. En we willen Memphis wat meer betrekken om een extra man te creëren op het middenveld. Dan heb je wel diepte aan de zijkanten nodig. Dat kan Malen in mijn ogen beter brengen dan Bergwijn", zegt hij bij de NOS.

"We hebben erop getraind, we willen centraal vier mensen hebben. Wat we anders weleens doen met de rechtsbuiten. Dan zullen Xavi Simons en Tijjani Reijnders ook voor de diepte moeten gaan zorgen", aldus Koeman.

Tegelijk is Koeman beducht voor de Engelse sterspelers. "We willen Bellingham en Foden met onze twee zessen verdedigen, met Jerdy Schouten en Tijjani Reijnders. We willen Denzel Dumfries in de zone houden, omdat Trippier waarschijnlijk diep gaat. Je moet heel compact staan, ruimtes dicht verdedigen. Dat is niet makkelijk. Bellingham en Foden weten met ruimtes natuurlijk wel raad..."

Koeman is desondanks niet bang voor een schaakwedstrijd. "Wij willen voetballen en aanvallen waar mogelijk. Het schaken zal in principe niet van ons komen."

Het vertrouwen is er in ieder geval, benadrukt de keuzeheer. "Ik heb een goed gevoel. We genieten van het moment en we weten dat we nog één wedstrijd moeten winnen voor de kans om onze droom te verwezenlijken. Daar zullen we heel goed in moeten zijn vanavond."

Koeman heeft zijn spelers de afgelopen dagen niet verteld over zijn eigen ervaringen uit '88. "Ik ben niet iemand die altijd over vroeger praat. Het wordt tijd dat daar een streep doorheen gaat. Deze generatie verdient ook een titel."