Drama voor Oranje: Engeland slaat in slotfase toe

Drama voor Oranje: Engeland slaat in absolute slotfase toe, EK-droom in duigen

10 juli om 22:53
Laatste update: 10 juli om 22:57

Het doek is gevallen voor het Nederlands elftal in de halve finale van het EK. Het ging in de allerlaatste minuten mis tegen Engeland, dat zondag met Spanje om de Europese titel strijdt.

Met Donyell Malen als rechtsbuiten wist de ploeg van bondscoach Ronald Koeman zich gesteund door een overweldigend Oranje-legioen. Het gaf de spelers aanvankelijk vleugels. Al na zeven minuten schoot Xavi Simons snoeihard raak, nadat hij Declan Rice de bal had ontfutseld. Het was een absolute droomstart voor Nederland, maar het zorgde er ook voor dat de Engelsen al snel uit hun schulp moesten kruipen.

The Three Lions namen het initiatief en werden na een klein kwartier in het zadel geholpen door een discutabel moment. Harry Kane schoot over, maar werd geraakt door Denzel Dumfries. Op advies van de VAR ging scheidsrechter Felix Zwayer naar het scherm en hij legde de bal op de stip. De spits benutte het buitenkansje zelf.

Ook na de gelijkmaker was het Engeland dat de klok sloeg. Vooral met de uitblinkende Phil Foden wist Oranje zich geen raad. Het liep net goed af, toen Dumfries een inzet van de spelmaker op de lijn weghaalde. Nederland had het moeilijk, maar zag Dumfries wel op de lat koppen. Aan de andere kant viel een schot van Foden vervolgens hetzelfde lot ten deel.

Een tegenslag voor Oranje was het uitvallen van Memphis Depay na 35 minuten. De aanvaller greep naar zijn hamstring en kon niet verder. Niet Wout Weghorst of één van de andere spitsen, maar Joey Veerman verving hem. Koeman leek daarmee de ruimtes tussen de linies dicht te willen spijkeren, want zoals gezegd kreeg vooral Foden wel erg veel vrijheid. Het lukte in ieder geval om zonder verdere kleerscheuren de rust te halen. 

Het gaf Koeman de tijd om orde op zaken te stellen. Hij bracht Weghorst alsnog, voor Malen. Beide teams begonnen evenwel voorzichtig aan de tweede helft. Langzaam maar zeker greep Oranje echter het momentum. Uit een vrije trap van Veerman kopte Virgil van Dijk, maar Jordan Pickford redde. Nu was het de beurt aan de Engelsen om te wankelen, alleen wist Nederland zich maar niet te belonen voor de sterke fase.

Tien minuten voor tijd ging het daarna bijna mis. Bukayo Saka schoot binnen uit een voorzet van Kyle Walker, maar de vlag ging omhoog voor buitenspel. Het bleek een waarschuwing voor Oranje, maar niet één die ter harte werd genomen. Bij een volgende Engelse uitbraak, bij het ingaan van de blessuretijd, was het raak: Ollie Watkins haalde de trekker over.

Daardoor ligt de EK-droom van Nederland in duigen. Voorlopig blijft de teller van Oranje op één Europese titel staan. Engeland neemt het zondag in Berlijn op tegen Spanje, met de Europese titel als inzet.