Zes conclusies: Oranje schrijft alsnog EK-historie

Zes conclusies: Duitser bezwijkt onder de druk, Oranje schrijft alsnog EK-historie

11 juli om 00:00

Na een gedenkwaardige dag in Dortmund is de Nederlandse EK-droom voorbij. De finale gaat zondag tussen Spanje en Engeland. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Oranje-droom in duigen
Polen was een achtbaan, Frankrijk viel tegen, Oostenrijk was dramatisch, Roemenië was leuk en Turkije bloedstollend. Maar woensdagavond was het crunch time, zoals de Engelsen het noemen. Het werd géén historische voetbaldag voor Nederland. De internationals van Oranje, gesteund door een recordaantal van 110.000 landgenoten, deden er alles aan, maar grepen naast de eerste EK-finale in 36 jaar.

Southgate beste man aan Oranje-zijde
Het voelt onrechtvaardig, het voelt onnodig. Ja, voor rust werd Oranje overklast door de ontketende Engelsen. Maar in de tweede helft - na nieuwe reparatiewerkzaamheden van Koeman - verviel Engeland in oude patronen en maakte Oranje de meeste aanspraak op het winnende doelpunt. En toen stond invaller Ollie Watkins opeens op. Zo kreeg bondscoach Gareth Southgate toch gelijk, ook al was hij de beste man aan Oranje-zijde door het goede voetbal van zijn ploeg een halt toe te roepen.

Sterkte in de finale, Engeland
Een elftal met dé superster van Real Madrid (Jude Bellingham), de Premier League POTY (Phil Foden), de Europees topscorer (Harry Kane) én een bank vol smaakmakers die bij hun Premier League-clubs de grote meneer zijn: dat wordt smullen, zou je zeggen. Toch blonk Engeland dit EK vooral uit in betonvoetbal. We wensen ze succes - en veel sterkte - in de finale tegen de Spanjaarden.

Simons laat voeten spreken
Xavi Simons is het gewend, de kritiek. Het is een van de redenen waarom hij niet graag met de Nederlandse pers praat. In het Oranje-shirt liet zijn voeten ook nog niet spreken, tot deze zomeravond in Dortmund. Hij kon het niet de hele wedstrijd laten zien, maar in de fase rond zijn verschroeiende uithaal was Simons niet te stoppen én kroonde hij zich en passant tot de jongste Nederlander ooit met een doelpunt in de knock-outfase van een EK of WK (21 jaar en 80 dagen). De uitblinker bij Oranje, samen met Jerdy Schouten.

Zwayer bezwijkt onder de druk
De vraag die boven de markt blijft hangen: was het een penalty? Ging Denzel Dumfries over de schreef of schopte Harry Kane zélf tegen zijn voet aan? Felix Zwayer wees na een VAR-check naar de stip. Om de Duitse scheidsrechter was in de aanloop naar Nederland - Engeland al veel te doen, nadat hij drie jaar geleden werd bespot door Jude Bellingham naar aanleiding van zijn matchfixing-veroordeling in 2005. In Dortmund bezweek de warrig fluitende Zwayer onder de druk. "Het zegt alles dat hij heel snel naar binnen gaat...", foeterde Virgil van Dijk meteen na afloop.

Ongekend volksfeest in Dortmund
De dag in Dortmund mondde uit in een waanzinnig Oranje-feest, dat over de hele wereld met open mond werd gevolgd. In aanloop naar de halve finale was er eigenlijk alleen nog maar aandacht voor de fanwalk door de straten van Dortmund. Wie rondliep in de Duitse stad, zal zich af hebben gevraagd of er überhaupt nog iemand in Nederland was. Zelfs Duitse agenten stonden de gekte lachend met een mobieltje te filmen. Deze herinneringen pakt niemand meer af.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)