Oranje op rapport: drie uitblinkers na EK-exit, één dissonant

Oranje op rapport: drie uitblinkers na EK-eliminatie, één onverwachte dissonant

10 juli om 23:00

De Oranje-droom is voorbij. In de halve finale van het EK trok Engeland in de slotminuten aan het langste eind. VoetbalPrimeur beoordeelt dertien internationals en de bondscoach.

Bart Verbruggen - 6,5: aanvallende onmacht stond dit EK synoniem voor Engeland, maar in Dortmund was het opeens wel héél druk voor de neus van Verbruggen. Te druk. Het leidde tot twee tegengoals.

Denzel Dumfries - 6: in zijn 58ste interland - evenveel als Marco van Basten - eiste Dumfries weer een hoofdrol op. Hij veroorzaakte een (goedkope) penalty, haalde een bal van de doellijn én raakte de lat.

Stefan de Vrij - 7: de enige Oranje-international die al eens aan de aftrap stond in een halve finale (WK 2014) leverde vakwerk en won het ene na het andere duel. Vrij stilletjes heeft De Vrij een top-EK gespeeld.

Virgil van Dijk - 5: de kritiek op Van Dijk zal na de uitschakeling van Oranje niet mals zijn. De aanvoerder vergat door te dekken en slaagde er net als tegen Oostenrijk niet in om zijn ploeg in zware tijden op sleeptouw te nemen.

Nathan Aké - 6,5: de start was lastig, maar Aké knokte zich in de wedstrijd en bezorgde de Engelse smaakmaker Bukayo Saka uiteindelijk een meer dan lastige avond. Weer scoorde de linksback een ruime voldoende.

Jerdy Schouten - 7: het is maar goed dat Schouten zijn A- en B-diploma heeft, want zijn ploeggenoten lieten hem in de eerste helft zwemmen. Na rust kreeg hij meer ondersteuning en trok Schouten de wedstrijd naar zich toe. Bijzonder knap.

Tijjani Reijnders - 6: de extra instructies die Koeman hem gaf bij de blessurebehandeling van Memphis waren hoognodig. Reijnders werd totaal overlopen aan de linkerkant, maar kreeg ook weinig hulp van de mannen achter hem.

Xavi Simons - 7: kritiek is nooit ver weg als het over Simons gaat, maar tegen Engeland liet hij eindelijk zijn voeten spreken. Zijn verwoestende uithaal had een goal voor de eeuwigheid kunnen worden, nu voelt het vooral als een pleister op de wonde.

Donyell Malen - 5,5: het was niet dat Malen de sterren van de hemel speelde. Allesbehalve. In de communicatie met Dumfries ging het regelmatig mis. Toch was zijn wissel na één helft verrassend, want Oranje had zijn explosiviteit nog goed kunnen gebruiken.

Memphis Depay - 6: na 33 halve finale-minuten zat zijn EK erop. Memphis greep naar zijn hamstring en wist meteen dat het foute boel was. Tot zijn wissel was de (te) veel bekritiseerde Oranje-spits onzichtbaar.

Cody Gakpo - 5,5: vooraf werd er in Engeland gevreesd voor Gakpo, maar dat bleek niet nodig. De topscorer van Oranje moest vooral in de achteruit en werd amper in stelling gebracht door zijn ploeggenoten.

Invallers
Joey Veerman - 6,5: viel na 35 minuten in voor Memphis en zorgde ervoor dat Oranje meer grip kreeg op het middenveld van Engeland. Veerman produceerde bovendien een aantal goede vrije trappen die het predicaat 'dikke prima' verdienen.
Wout Weghorst - 6: viel bij de start van de tweede helft in voor Malen en wist dit keer niét zijn stempel te drukken. Aan alles was te zien dat Weghorst dat graag had gedaan, na zijn doelpuntloze verblijf bij Manchester United.
Joshua Zirkzee - x: viel na 93 minuten in voor Dumfries en speelde te kort voor een beoordeling.
Brian Brobbey - x: viel na 93 minuten in voor Simons en speelde te kort voor een beoordeling.

Bondscoach
Ronald Koeman - 6,5: zijn droom om ook als bondscoach de EK-finale te bereiken, spatte uiteen in Dortmund. De bondscoach was meer gegund. Weer verrichtte hij succesvolle reperatiewerkzaamheden in de rust. Toch viel het doek.