Kenners hebben Ari nooit als miskoop bestempeld

"Kenners hebben Ari nooit als miskoop bestempeld"

30-01-2009 09:43

"Ik heb Ari nog gescout voor de club", zegt Bosman in gesprek met het gratis dagblad Spits. "Bij het Zweedse Kalmar FF heb ik hem een keer live aan het werk gezien, verder heb ik een dvd van hem gezien. Maar ik moet zeggen dat AZ hem al had gekocht toen ik hem ging bekijken."

Dat de Braziliaan vorig seizoen veel kritiek kreeg van de buitenwacht was volgens Bosman niet terecht. "Tsja, ongelooflijk. Maar de kenners hebben hem nooit als miskoop bestempeld. De analisten op tv waren altijd vrij positief over hem. Ze zagen wel dat hij potentie had en dat het iets kon worden met hem bij AZ."

Dat het lang duurde voor Ari zijn echte klasse toonde heeft volgens Bosman vooral te maken met het wennen aan Nederland en de manier van voetballen onder trainer Louis van Gaal. "Ari scoorde vorig jaar, na een aardige start, weinig en dat gaat vreten aan een spits. Bovendien was hij niet balvast genoeg. Van Gaal eist veel van zijn spelers en een spits moet balvast zijn. Daar moest Ari natuurlijk aan wennen."

Volgens de full-time scout van AZ kan Ari, mits hij vertrouwen krijgt, nog heel wat laten zien. "Ook dit seizoen had hij een moeizame start, maar in het thuisduel met FC Twente speelde hij heel goed en scoorde hij twee keer. Daarna oogde Ari weer ontspannen en dat is belangrijk voor hem. Hij is een hele goede aanvaller, hij kan passeren, is doelgericht, aanspeelbaar en kan schieten met links en rechts, maar Ari is wel een jongen die vertrouwen nodig heeft."