Feyenoord gunt Roda JC tweede kans in bizar duel

Feyenoord gunt Roda JC tweede kans in bizar duel

10-05-2009 18:28

Jelmer van der Dussen
ROTTERDAM

Een ieder had Roda JC al afgeschreven, toen de Limburgers tijdens het laatste competitieduel opeens het achterste van hun tong lieten zien. Op het moment dat er voor de mannen van Harm van Veldhoven geen weg meer terug was piekten ze op het juiste moment in De Kuip. Daarmee weet het voorlopig te voorkomen dat een roerig seizoen met degradatie naar de Jupiler League wordt afgesloten.

Nadat het eerste kwartier zonder noemenswaardige hoogtepunten voorbij kroop, was het Sekou Cissé die het startschot gaf van de opmerkelijke wederopstanding van Roda JC. De Ivoriaan ontliep met dank aan de laat stappende Dwight Tiendalli de buitenspelval en kon zodoende alleen op doelman Henk Timmer afsteven. Voor Cissé was het een koud kunstje om de sluitpost te omspelen en de bal in het net te prikken. Even daarvoor had de aanvaller al de kans om zijn ploeg verrassend op voorsprong te zetten, maar een schuiver miste zijn doel op een haar.

Met nog ruim 75 minuten op de klok leek er voor Feyenoord - dat nog voor de play-offs streed - niets aan de hand. De paniek sloeg pas echt toe toen luttele minuten na de openingstreffer Roda JC een penalty kreeg toegewezen, waarin Tiendalli opnieuw een negatieve hoofdrol speelde. Door een miscommunicatie met Timmer liet de verdediger zich foppen door Cissé en was hij genoodzaakt aan de noodrem te trekken. Een rode kaart en een benutte penalty (0-2) van Marcel Meeuwis waren het gevolg.

Doordat de twee naaste concurrenten De Graafschap en FC Volendam elkaar in Doetinchem troffen, volstond voor Roda JC de winst om in elk geval rechtstreekse degradatie te ontlopen. Het had echter weinig gescheeld of het doemscenario kwam voor Roda JC alsnog uit. De Limburgers speelden het overgrote deel van de wedstrijd met een man meer, koesterden een voorsprong van twee doelpunten, maar waren bijna alsnog gedegradeerd toen Roy Makaay met een fraaie volley voor de aansluitingstreffer zorgde en FC Volendam in Doetinchem de leiding nam. Mocht Feyenoord op dat moment de 2-2 maken, dan was Roda JC weer de bezitter van de rode lantaarn.

Anouar Hadouir leek die nachtmerrie te kunnen voorkomen toen hij uit een scherpe counter voor de 1-3 tekende, maar enkele minuten later bracht Feyenoord de marge alweer terug naar één doelpunt. Nota bene een handsbal van pinchhitter Kevin Hofland werd door arbiter Blom gezien als hands van Roda JC; Makaay rondde vanaf elf meter koel af.

Feyenoord wilde een rumoerig seizoen positief afsluiten en zocht in de laatste fase hartstochtelijk naar de gelijkmaker. Soms iets te hartstochtelijk naar de mening van Blom, die Hofland bestrafte met een rode kaart nadat hij een elleboog uitdeelde aan een tegenstander.

Hoewel de Rotterdammers maar negen man op het veld hadden staan, waren ze nog bijna langszij gekomen. Makaay was in de slotfase dicht bij de gelijkmaker, maar spaarde Roda JC door de bal voorlangs te schuiven. Mocht die inzet enkele centimeters naar rechts zijn geplaatst, dan speelden de Limburgers volgend seizoen in de tweede divisie.

Maar dat gebeurde niet. Zodoende ontliep de ploeg van Van Veldhoven rechtstreekse degradatie en mogen ze als nummer zestien strijden om lijfsbehoud in de play-offs voor promotie en degradatie. FC Volendam wordt daarmee het kind van de rekening en keldert direct naar de Jupiler League.

Feyenoord blijft ondanks het verlies zevende en is daarmee nog in de race om het laatste ticket voor Europa. Zaterdag spelen de Rotterdammers het eerste play-offduel op bezoek bij NAC Breda.