Flets Ajax boekt geflatteerde zege op Heracles

Flets Ajax boekt geflatteerde zege op Heracles

30-08-2009 20:29

Frans Raaijmakers
ALMELO

Eens temeer werd duidelijk hoe kwetsbaar Ajax is bij een off-day van Luis Suarez. De aanvoerder kon in Almelo de haperende Amsterdamse machine niet aan de praat houden, waardoor de topclub als een broos geheel oogde. De Ajax-fans reageerde cynisch op het abominabel lage niveau wat de uitploeg tentoonspreidde. Zo waren er liederen te horen als ?We are the champions? en ?Ajax wint de wereldcup?. Ook werden de namen van de vroegere helden Litmanen en Finidi gescandeerd. Nam niet weg dat de gasten een broodnodige overwinning boekten. Toby Alderweireld en Dario Cvitanich kopten beiden binnen, waarna Ismail Aissati het duel besliste: 0-3.

De thuisploeg kon daarmee niet profiteren van het fletse spel van de tegenstander. In het begin kroop de thuisploeg vooral in zijn schulp, om er vervolgens met een snelle omschakeling en een counter gevaarlijk uit te komen. Naarmate de match vorderde nam Heracles zelfs enkele delen van de wedstrijd het heft in handen.

Overigens was het voor de Heraclieden alweer de derde thuismatch tegen een titelfavoriet in vijf speelrondes. Eerder verraste de thuisploeg tegen AZ (3-2) en zag het Feyenoord een nipte overwinning meesmokkelen (0-1). Derhalve begon Heracles Almelo het duel met een gelijk aantal punten als Ajax. De Amsterdammers hadden na de farce tegen Sparta - het duel eindigde in een doelpuntloze remise - behoefte aan een goed resultaat.

Zelfvertrouwen zal Ajax deze match in ieder geval niet hebben getankt. De zege kon het matige spel immers niet verbloemen. De gasten speelden slap en inspiratieloos. Het speeltuig ging dikwijls doelloos rond in de Amsterdamse defensie, tikkies breed waren meer regel dan uitzondering. Omdat de Almeloërs in de openingsfase hun defensieve stellingen amper verlieten, kreeg het publiek een gezapig eerste deel voorgeschoteld.

Illustratief waren de geringe doelpogingen aan beide kanten. Zo kwam Ajax niet verder dan een wanhoopsschot van Toby Alderweireld en een schot hoog over van Miralem Sulejmani. Heracles Almelo zette daar een pegel van Bas Dost tegenover, maar het leder belandde recht in de handen van Ajax-goalie Maarten Stekelenburg. Wel kwamen de Heraclieden er aan het eind van de eerste helft wat vaker uit, wat mede te danken was aan het zwakke spel van de bezoekers.

Na de pauze veranderde het spelbeeld ietwat. Goede spelvoortzettingen waren aan de kant van de uitploeg wat minder schaars en er kwam meer dreiging vanaf Amsterdamse zijde. Duidelijk was wel dat Ajax-coach Martin Jol nog zoekende is wat betreft de ideale samenstelling van zijn middenrif. Deze wedstrijd waren Eyong Enoh, Ismail Aissati en Demy de Zeeuw in de middelste linie geposteerd, maar de middenvelders wisten elkaar maar mondjesmaat te vinden.

De extra dreiging van Ajax had overigens mede te maken met het inbrengen van Dario Cvitanich, als vervanger van Dennis Rommedahl. Het resulteerde, na enkele speldenprikjes en schoten, in een voorsprong. Uit een corner van De Zeeuw drukte Alderweireld met de kruin het leer over de doellijn: 0-1. Een domper voor de thuisploeg, dat niet veel later opnieuw een tik te verwerken kreeg. Kwame Quansah werd immers uit het veld verbannen, na een overtreding op Suarez. Na het zien van de tweede gele kaart kon de aanvaller inrukken.

Heracles-coach Gertjan Verbeek probeerde doormiddel van enkele wissels nog wat aanvallende impulsen te creëren, maar de rode kaart van Quansah betekende de definitieve nekslag voor de ploeg uit Almelo. De thuisploeg was moegestreden, waarna Ajax nog tweemal het net liet bollen. Cvitanich met het hoofd en Aissati met een lobje bepaalde de eindstand op 0-3.