Groep D: Heerenveen laat zege glippen in Lissabon

03-12-2009 23:56

Het overkwam AZ en FC Twente al eens en donderdag maakte ook sc Heerenveen kennis met de reputatie van Sporting. De Portugese ploeg kwam in blessuretijd nog op gelijke hoogte met de Friezen door een treffer van invaller Grimi: 1-1. De bekerwinnaar was in Lissabon lang op weg naar een verrassende zege, maar door het gelijkspel zijn de kansen van Heerenveen op Europese overwintering flink geslonken.

Sporting sloeg daarmee opnieuw in de laatste minuut toe tegen een Nederlandse club. Dat overkwam AZ al eens in de halve finale van de UEFA Cup en gebeurde FC Twente begin dit jaar in de voorronde van de Champions League. Heerenveen kende die reputatie, in het thuisduel overkwam de Friezen hetzelfde, maar liet zich donderdag toch verrassen.

De bekerwinnaar was aan het begin van de tweede helft nog verrassend op voorsprong gekomen door Oussama Assaidi. De aanvaller, overgekomen van De Graafschap, trok vanaf de linkerflank naar binnen en verraste doelman Rui Patricio vervolgens met een droge knal langs de eerste paal (0-1).

Helemaal onverdiend was die voorsprong niet, want de Friezen hadden in de eerste helft al de beste kansen gehad. De Portugese doelman kwam vlak voor rust goed uit zijn doel om Viktor Elm van scoren af te houden. Eerder was een kopbal van Michal Papadopulos - ondanks enkelproblemen toch fit genoeg om te starten - net over het doel verdwenen.

Sporting was in de eerste helft slechts een keer gevaarlijk geworden en dat kwam voort uit geklungel in de Friese defensie. Michael Dingsdag kopte al na vier minuten verkeerd terug op zijn doelman Brian Vandenbussche, waardoor Liedson de bal kon onderscheppen. Vandenbussche hield de Braziliaanse spits echter knap van scoren af. Dingsdag ontsnapte even later aan een rode kaart na een harde schop in de knieholte van Liedson. De Portugezen, die in de eigen competitie pas drie keer tot winst kwamen, waren vervolgens bijna een uur onzichtbaar.

Het doelpunt van Assaidi dwong Sporting echter om in het verloop van de tweede helft de aanval te zoeken. Nadat Joao Moutinho de bal na een uur spelen net naast het doel van de Friezen had geschoten, kreeg Liedson in vijf minuten tijd twee grote kansen. Vandenbussche redde echter eerst met een knappe reflex op een kopbal en zag de Europees topschutter aller tijden van Sporting even later net naast schieten.

Heerenveen wankelde, maar leek met hulp van Vandenbussche toch overeind te blijven. In blessuretijd profiteerden de Portugezen echter van chaos in de Friese defensie en schoot Grimi zijn ploeg naar de volgende ronde.