Groep D: Heerenveen schiet niets op met ruime zege

16-12-2009 21:54

De uitschakeling van Heerenveen was onnodig, zo realiseerden de supporters in het Abe Lenstra Stadion zich woensdag nog maar eens. In de voorgaande groepswedstrijden lieten de Friezen het afweten op belangrijke momenten. Tot drie keer toe verspeelde het elftal van De Jonge punten in de slotfase. In de thuiswedstrijd tegen Sporting maakte Liedson drie minuten voor tijd het winnende doelpunt: 2-3. Ook tegen Hertha BSC ging het in de laatste officiële minuut mis. Lukasz Piszczek scoorde. In Portugal gaf Heerenveen onlangs zelfs een zeker lijkende voorsprong uit handen. Leandro Grimi maakte in de slotseconden een achterstand ongedaan: 1-1.

Heerenveen had door die uitslag plaatsing voor de volgende ronde niet meer in eigen hand. Alleen bij een overwinning op Ventspils en bij een nederlaag van Hertha tegen Sporting, mocht de bekerwinnaar nog hopen op de tweede plaats.

De Jonge startte tegen de Letten met Mika Väyrynen in het basisteam. De Fin kreeg de voorkeur boven Hernan Losada. Het was voor Väyrynen de eerste keer sinds zijn zware knieblessure dat hij vanaf het begin mee mocht doen. Achterin keerde Michel Breuer terug van een voetblessure, waardoor Michael Dingsdag weer op de bank zat.

Uitgerekend Väyrynen bracht Heerenveen, na een wat tegenvallende eerste helft, op voorsprong. De middenvelder kon na 55 minuten spelen de bal, na een ingooi, van dichtbij langs de doelman schieten. Drie minuten later was het duel beslist. Rechteraanvaller Roy Beerens legde de bal na een goede actie precies op het hoofd van Viktor Elm: 2-0. Invaller Gerald Sibon trof daarna ook nog twee keer doel.

Verdediger Daryl Janmaat bepaalde de eindstand in de slotfase op 5-0. Nadat de thuisclub de leiding had genomen, was het voor Heerenveen hopen op goed nieuws uit Berlijn. Waar Sporting tegen de Friezen wel tot twee keer toe in de slotfase toesloeg, gebeurde dat woensdagavond tegen Hertha niet. De Duitsers maakten twintig minuten voor tijd zelfs het enige doelpunt. Heerenveen kan zich daardoor na de winterstop helemaal concentreren op de nationale competitie, waar de club nu teleurstellend de veertiende plaats inneemt.

Hertha BSC-Sporting Portugal 1-0

Heerenveen werd het slachtoffer van de uitslag in de Duitse hoofdstad Berlijn. Daar boekte Hertha BSC een knap succes tegen Sporting Portugal, dat met een veredeld reserveteam aantrad.

De Portugezen waren namelijk al zeker van het bereiken van de volgende ronde en konden het daardoor rustig aan doen. Het leidde tot een 1-0 zege voor Hertha. Gojko Kacar maakte twintig minuten voor tijd het enige doelpunt.

Daardoor bekert Hertha door in de Europa League, terwijl het de hoofdstedelingen in nationaal opzicht erg beroerd blijft vergaan. In de Bundesliga won de club pas één keer, terwijl het in zes Europa League-duels drie zeges boekte.