Been: 'Arbitrage meet soms met twee maten'

Been: 'Arbitrage meet soms met twee maten'

29-01-2010 16:46

Toch moest de Rotterdamse coach vrijdag iets van het hart over de arbitrage in Nederland. "Ik heb soms het gevoel dat er met twee maten wordt gemeten", zei Been vrijdag in de aanloop naar de topper.

Been ontweek wijselijk de vraag of hij de indruk heeft dat Ajax dit seizoen bevoordeeld wordt door de spelleiders. "Ik praat eigenlijk nooit over scheidsrechters. Maar ik heb de bekerwedstrijd Ajax - NEC van afgelopen woensdag helemaal teruggekeken op video. Dan kan ik wel leven met de Nijmeegse kritiek op de arbiter."

Been haalde het voorbeeld aan van NEC-verdediger Jeroen Heubach, die door scheidsrechter Richard Liesveld uit het veld werd gestuurd. "Hij kreeg zijn tweede gele kaart voor een lullige handsbal, terwijl een Ajacied gewoon onbestraft de bal met twee handen binnen de lijnen mag vangen. Dat begrijp ik niet."

Eerder uitte ook AZ-trainer Dick Advocaat tijdens en na de uitwedstrijd tegen Ajax (1-0) soorgelijke kritiek op arbiter Björn Kuipers, die hij een 'oetlul' en een 'mooie thuisfluiter' noemde. De scheidsrechter gaf in dit duel zeven keer geel aan AZ en een keer geel aan de Amsterdamse thuisclub. Advocaat werd wegens zijn aanmerkingen naar de tribune gestuurd en geschorst voor een wedstrijd.

Feyenoord incasseerde onder arbiter Kevin Blom in de uitwedstrijd op 1 november tegen Ajax (5-1) rode kaarten voor Stefan Babovic en doelman Rob van Dijk. "Babovic werd toen in de eerste helft uit het veld gestuurd voor iets dat Suarez bij Ajax later in de wedstrijd precies hetzelfde deed. Sommige dingen worden gewoon niet terecht of anders beoordeeld. Daarom denk ik soms dat er met twee maten wordt gemeten", merkte Been op.

(ANP)