Clubs akkoord met groot deel rapport Vermeend

31 mei 2010 om 23:24

De meeste voorstellen van de commissie-Vermeend moeten juridisch nog verder worden uitgewerkt. Kesler sprak de verwachting uit dat met ingang van het nieuwe seizoen het aangescherpte licentiesysteem al van kracht is. "Het betaalde voetbal in Nederland moet nu aantonen dat de bedrijfstak over voldoende zelfreinigend vermogen beschikt", aldus de scheidende KNVB-baas.

Vermeend heeft met zijn werkgroep plannen opgesteld die onder meer snellere en strengere sancties inhouden voor clubs die zich niet aan de vernieuwde begrotingsregels houden. Zo komt er een meldingsplicht voor clubs met nieuwe of oplopende schulden. Clubs met een negatief vermogen moeten binnen drie tot vier jaar weer in de plus staan. Een negatief vermogen mag op termijn niet hoger uitvallen dan één keer de jaaromzet.

Clubs die weigeren te betalen voor gehuurde spelers, mogen de betreffende voetballer niet meer opstellen. Als de KNVB vermoedt dat er bij een bepaalde club financieel iets mis is, dan mag de voetbalbond een externe accountant laten 'invliegen' om de boeken te controleren. Clubs die te laat zijn of in gebreke blijven bij het betalen van salarissen en/of sociale premies moeten onder meer rekening houden met puntenaftrek.

"Ik sluit niet uit dat er komend seizoen clubs in de eredivisie en eerste divisie beginnen met een minstreepje voor hun puntentotaal", lichtte Kesler toe. "Dat zou de eerste keer zijn in de historie van het Nederlandse profvoetbal, maar het moet dan toch maar. Er lopen nog enkele beroepsprocedures, dus we kunnen nu nog niet zeggen om welke clubs het gaat. Gelukkig kunnen we vanaf volgend seizoen die openheid wel geven."

Kesler: "Ik vind het geen blamage om de competitie te starten met een aantal clubs in de min. Het geeft juist aan dat de toezichthouder op de licenties haar taak hier goed uitvoert. Wat dat betreft lopen we best wel vooraan in het internationale voetbal. De roep om fairplay op financieel gebied, met sluitende begrotingen voor alle clubs, wordt gelukkig in Europa ook steeds luider."

Lees meer over:

Deel via