Houdt Van Marwijk zijn spelers rustig?

"Houdt Van Marwijk zijn spelers rustig?"

Gepubliceerd: maandag 14 juni 2010 om 09:02ma 14-06-2010 om 09:02

Speciaal voor VoetbalPrimeur kruipt oud-voetballer en trainer Raymond Atteveld in de rol van analist. Rondom de duels van het Nederlands elftal zal hij zijn licht laten schijnen op Oranje en op de overige ontwikkelingen op het WK in Zuid-Afrika.

"Laat ik beginnen met mijn verwachting. Ik denk dat dit Nederlands elftal heel ver kan komen op het WK. 'We' spelen al heel lang met een vaste ploeg, hetgeen een voordeel is. Het blok van zes want zo zie ik het, zorgt voor veel stabiliteit achterin. Voorin loopt zoveel kwaliteit, dat is moeilijk te verdedigen. De aanvallend ingestelde spelers zijn daarnaast niet plaatsgebonden. Robin van Persie speelt niet alleen als spits, maar duikt ook op de linker- en rechterflank op en Dirk Kuyt op zijn beurt verruilt zijn positie op rechts vaak voor een centrale rol.

De kracht van dit Oranje zit verscholen in het feit dat de aanvallers uitstekend tussen de linies kunnen spelen. Doordat zij niet in de dekking staan, zorgen ze voor twijfel bij de verdediging en het middenveld van de tegenstanders. Wie pakt wie op? Dan is het alleen nog een kwestie van de bal op tijd spelen. Met Wesley Sneijder heeft Oranje een speler die zulke momenten herkent.

Hét onderwerp van gesprek is natuurlijk 'de Grote Vier'. Voor bondscoach Bert van Marwijk een luxepositie. Lastig is dat niet, integendeel zelfs. Het is prettig om te weten dat je kunt kiezen uit zoveel kwaliteit. De grote vraag is: hoe houd je de spelers rustig? Tot nu toe gaat het Van Marwijk goed af. Ondanks alle artikelen in de media is hij stoïcijns gebleven en heeft hij zijn keuzes gemaakt. Maar wat gebeurt er als één van die spelers moeite heeft met zijn reserverol?

Een ander punt van aandacht in de media is de verdediging. Deze zou te zwak zijn, is de nationale opinie. Daar ben ik het niet mee eens. De statistieken wijzen immers iets anders uit. De roep om ?houthakkers? is groot in Nederland, maar vergeet niet dat de verdediging het eerste moment van de aanval is. Als er van achteruit alleen maar lange ballen komen, dan kunnen de aanvallers niet gevaarlijk worden. We zijn de opbouw van achteruit gewend. De jongens die er nu staan kennen het klappen van de zweep. Ze doen een goede job. Het is zaak ervoor te zorgen dat zij zo weinig mogelijk te doen krijgen.

De opstelling van Nederland tegen Oranje staat wel redelijk vast. Rafael van der Vaart vervangt Arjen Robben tegen de Denen. Maar wat ik vooral positief vind is de manier waarop Ibrahim Afellay zich ontwikkelt. Dat is heel interessant om te zien. Hij speelt bij Oranje iets dieper dan bij PSV en toont aan dat hij beslissend kan zijn. Het is goed dat hij zich zo ontwikkelt.

Tijdens het WK volg ik niet alleen Oranje op de voet. Ik ben benieuwd naar de tactische tendens tijdens het kampioenschap. En dan doel ik met name op de Afrikaanse landen. Ik ben benieuwd of er nieuwe zaken naar boven komen. Teamtactisch zijn deze landen, zo blijkt uit het verleden, niet altijd even sterk. Het is voor hen nu zaak om de power die zij hebben om te zetten in functioneel voetballen. Ze hebben zelf ook wel gezien dat er iets moet gebeuren, dat hun aanpak niet werkt. Daarom werken er in die landen ook zoveel Europese coaches.

Daarnaast is het natuurlijk afwachten hoe de omstandigheden zijn. Wat voor invloed heeft de hoogte op spelers die dit niet gewend zijn, hoe gaat iedereen om met de bal? Dat is een belangrijk onderdeel. Ik heb het zelf in Engeland meegemaakt, waar ze in het verleden altijd met een Mitre-bal speelden. Je hebt echt wel even nodig om daar aan te wennen."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws