Remise voldoende voor plaatsing Zuid-Korea

23-06-2010 00:26

De euforie zal in Zuid-Korea minder groot zijn dan acht jaar geleden. Alleen qua resultaat ligt het land op dezelfde koers als destijds. Het veldspel is nu minder indrukwekkend. De Koreanen hadden dit keer ook het geluk van de twee zwakke groepstegenstanders Griekenland en Nigeria. Vier jaar geleden, toen Dick Advocaat bondscoach was, kwam Zuid-Korea bij het WK in Duitsland niet verder dan de groepsfase.

Nigeria moest winnen om nog een kans te maken op het bereiken van de achtste finales. Bondscoach Lars Lagerbäck deed daarom een beroep op Nwankwo Kanu. De 33-jarige oud-speler van Ajax bleef in de vorige wedstrijden tegen Argentinië en Griekenland nog negentig minuten lang op de bank. Nigeria verloor beide duels (met 1-0 en 2-1) zodat al vrij duidelijk was dat het WK weer niet het gewenste succes op zou leveren voor het Afrikaanse land.

In 1998 baarden de Nigerianen opzien. Zo werd Spanje in de groepsfase met 3-2 verslagen. Sunday Oliseh maakte op fraaie wijze het winnende doelpunt voor Nigeria, dat in de eerste ronde ook Bulgarije (1-0) versloeg. Dat was direct ook de laatste zege voor de 'Super Eagles', die dat toernooi in de achtste finales strandden. In 2002 eindigde Nigeria als laatste in de groep, in 2006 ontbrak het land zelfs. Nu bleef een zege op het mondiale eindtoernooi dus opnieuw uit.

De Nigerianen hadden nog wel even hoop op een stunt. Na twaalf minuten bracht Kalu Uche de ploeg van Lagerbäck op voorsprong. De speler van het Spaanse Almeria kwam voor tegenstander Cha Du-ri, die niet goed oplette en Uche voorlangs liet komen.

Een verdedigende fout lag even later ook aan de basis van de gelijkmaker. Bij een vrije trap van de Koreanen dacht Rabiu Afolabi dat hij alle tijd had. Lee Jung-soo profiteerde: 1-1.

Kort na rust nam Zuid-Korea de leiding via Park Chu-Young. Het werd nog even spannend. Yakubu Aiyegbeni benutte twintig minuten voor tijd een strafschop, terwijl hij even daarvoor een enorme kans liet liggen. Verder dan 2-2 kwam Nigeria niet.