Spanje bereikt halve finale ten koste van Paraguay

04-07-2010 00:31

In de 83e minuut sloeg de 28-jarige afmaker toe. Met zijn vijfde WK-treffer bracht hij zijn vaderland voor de eerste keer bij de laatste vier van het WK. Woensdag wacht Duitsland in Durban in de halve eindstrijd.

Spanje trad in Ellis Park in de vertrouwde formatie aan. Paraguay daarentegen telde liefst zes wijzigingen in vergelijking met het basisteam dat in de achtste finales Japan versloeg (na strafschoppen). Bondscoach Gerardo Martino wilde Spanje opvangen met een versterkt middenveld. Daardoor stapte hij af van zijn systeem met drie aanvallers.

De tactische keuze pakte goed uit voor Paraguay. De nummer dertig op de wereldranglijst was in de eerste helft zeker niet minder dan Spanje. De ploeg van Martino speelde kort op bal en tegenstander waardoor de Europese kampioen het geliefde positiespel niet soepel kon uitvoeren. Spanje combineerde bovendien slordig. Daardoor kwam de defensie van Paraguay voor de rust niet echt in de problemen.

De Spaanse afweer bleef eveneens redelijk simpel overeind. Vier minuten voor de rust kwam Nelson Valdez nog wel tot scoren. Zijn doelpunt werd evenwel afgekeurd wegens buitenspel van een ploeggenoot.

Na rust gebeurde er plotseling van alles in Ellis Park. Eerst kreeg Paraguay een strafschop nadat Gerard Piqué opzichtig aan de arm van Oscar Cardozo was gaan hangen. De spits van Paraguay schoot van elf meter tegen keeper Iker Casillas.

Binnen een minuut lag de bal aan de andere kant op de stip. David Villa liet zich vloeren door Antolin Alcaraz waarna Xabi Alonso mocht aanleggen. Hij scoorde, maar omdat enkele ploeggenoten te snel waren ingelopen, moest hij de strafschop overnemen.

Alonso koos voor de andere hoek, maar daar lag doelman Justo Villar ook. De keeper maakte daarna een overtreding op invaller Cesc Fabregas, maar arbiter Carlos Batres uit Guatemala durfde het niet aan om een nieuwe strafschop aan Spanje toe te kennen.

Na die enerverende fase nam Spanje eindelijk het initiatief. Het was uiteindelijk Villa die het verschil maakte. Eerst schoot invaller Pedro op de paal waarna de aanwinst van Barcelona via de binnenkant van beide palen de bal wel over de doellijn wist te krijgen: 1-0. Dankzij sterk ingrijpen van doelman Iker Casillas bleef Spanje nadien een pijnlijke verlenging bespaard.