Eerste Kamer stemt voor Voetbalwet

6 juli 2010 om 18:48

De Voetbalwet moet vandalisme en ernstige overlast bij allerlei evenementen tegengaan. Een meerderheid van VVD, CDA, PvdA, SP, SGP en fractie-Yildrim in de Eerste Kamer stemde daar dinsdag mee in. 

Minister Ernst Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken, Justitie) zei vorige week bij de behandeling in de Eerste Kamer te hopen dat de wet per 1 oktober van dit jaar in werking kan treden. Vorig jaar ging de Tweede Kamer al akkoord.

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters is tevreden met de Voetbalwet. "Het is een welkome aanvulling op de bevoegdheden", aldus directeur Ruud van Bennekom tegenover het ANP. Ook de Raad van Korpschefs en de Politiebond ACP, die een grote rol voor de burgemeesters ziet, hebben hun goedkeuring laten weten.

Feyenoord ("heel blij") en Ajax ("in de basis positief") hebben dinsdagmiddag ook al laten weten de komst van de wet toe te juichen. Aanhangers van Feyenoord zorgden in 2007 voor grote ongeregeldheden rondom de UEFA Cup-wedstrijd in en tegen Nancy. De club smeekte na de rellen in Frankrijk om hulp van de politiek.

"Na Nancy hebben we in een petitie opgeroepen om de Voetbalwet er zo snel mogelijk doorheen te krijgen", reageert een woordvoerder van de Rotterdammers. "Het is duidelijk dat de autoriteiten nu meer middelen hebben om de clubs te helpen. Maar het is niet het voetbal alleen, het gaat om een maatschappelijk probleem."

In Amsterdam klinkt een iets ander geluid. "Elke wetgeving die helpt om voetbalvandalisme te voorkomen is meegenomen, maar we moeten de inhoud van de wet eerst goed bestuderen", laat een zegsman weten. De Amsterdammers verwachten binnenkort door de voetbalbond KNVB daarover ingelicht te worden.

De directeuren van Ajax (Rik van den Boog) en Feyenoord (Eric Gudde) lieten eerder dit jaar tijdens de perikelen rondom de bekerfinale weten graag een strenge 'Engelse' variant van de Voetbalwet te willen. In Engeland wordt al bij relatief lichte vergrijpen als het gooien van een voorwerp op het veld direct een celstraf opgelegd. Bestrafte hooligans hebben daar bovendien een strenge meldingsplicht. In Engeland vinden sinds de invoering van die wet nauwelijks meer incidenten plaats.

Lees meer over:

Deel via