Ajax heeft geen kind aan De Graafschap

29-08-2010 16:21

De Graafschap presenteerde zich zondag voor de vierde keer op rij als een aangename gastheer voor Ajax. De club uit Doetinchem, in het verleden vaak geroemd wegens goede mentaliteit en strijdlust, liet zich voor eigen publiek gelaten naar een nederlaag spelen.

De score was ongetwijfeld nog hoger uitgevallen als Ajax afgelopen woensdag niet tegen Dinamo Kiev had gevoetbald. De spelers van club uit de hoofdstad acteerden in een laag tempo en oogden soms vermoeid. Ook dat was voldoende om het verzet van de thuisclub voor rust te breken. Luis Suarez ging als altijd voorop in de strijd en scoorde driemaal. Mede dankzij de spits heeft Ajax aan de laatste vier bezoeken aan de Vijverberg 24 doelpunten (0-5, 1-8, 0-6 0-5) overgehouden.

Suarez profiteerde in de 14e minuut van een enorme dekkingsfout in de defensie van de thuisclub. De topschutter van de laatste editie van de eredivisie stond helemaal vrij toen Gregory van de Wiel de bal vanaf de rechterflank voorzette. Hij kopte dankbaar raak: 0-1. De aanvoerder uit Uruguay tekende vlak voor rust ook voor 0-2. Hij ging eerst net buiten het strafschopgebied over de knie bij Yuri Rose en benutte vervolgens zelf een vrije trap: 0-2.

Ajax kwam zelf nauwelijks in de problemen. Toch mocht doelman Maarten Stekelenburg voor rust eenmaal laten zien dat hij na een succesvolle voetbaljaargang nog steeds uitstekend in vorm is. De keeper voorkwam in de 32e minuut met een fraaie reflex dat Hugo Bargas, met afstand de opvallendste speler van de thuisclub, doel trof.

Een overtreding van Jordy Buijs op Siem de Jong leidde in de 68e minuut de derde treffer in. Urby Emanuelson eist de vrije trap op en krulde de bal met zijn linkervoet in de bovenhoek van het doel: 0-3. Suarez tekende in de 84e minuut met de punt van zijn schoen voor 4-0, waarna invaller Christian Eriksen de eindstand op 5-0 bepaalde.