Ferrer leidt Vitesse bij debuut naar winst

20-11-2010 22:43

Ferrer, oud-rechtsback van FC Barcelona en Chelsea, werd vorige maand door de Georgische clubeigenaar Merab Zjordania aangesteld als opvolger voor de ontslagen Theo Bos. Door omstandigheden kon de Spanjaard pas afgelopen maandag samen met assistenten Stanley Menzo en Albert Capellas Herms aan de opdracht bij Vitesse beginnen.

Ten opzichte van het met 5-1 gewonnen uitduel met VVV-Venlo, had de oefenmeester zijn basiselftal op liefst vier plaatsen gewijzigd. Marcus Pedersen, Laryea Kingston, Genaro Snijders en Luca Caldirola kregen tegen de Tukkers de voorkeur boven de op de bank startende Wiljan Pluijm, Nemanja Matic en Dalibor Stevanovic en de geschorste Alexander Büttner.

Ferrer stond de hele wedstrijd langs de zijlijn. Hij gaf aanwijzingen en zijn wissels bemoedigende tikjes bij hun invalbeurt, schudde af en toe het hoofd, maar had ook applaus over wanneer zijn ploeg het voetbal toonde waar de Spanjaard naartoe wil: vlot combinatiespel.

Al was daar nog weinig van te zien in het Gelredome. De spelers van Vitesse leken iets te graag de nieuwe trainer te willen imponeren. Daardoor verzandde het spel in een vaak slordige opbouw en onbesuisd voetbal. Toch namen de fris startende Arnhemmers al snel de leiding. Snijders gaf in de vijfde minuut voor vanaf links, waarna Davy Pröpper handig van zijn man wegdraaide en de bal buiten het bereik van doelman Remko Pasveer laag in de verre hoek krulde.

Het bleek direct één van de spaarzame hoogtepunten van de verder matige wedstrijd. Want ondanks dat het aanvalsspel van de Arnhemmers vaak smoorde in goede bedoelingen, had het weinig te duchten van Heracles. De gasten uit Almelo kwamen nauwelijks in de buurt van het zestienmetergebied van Vitesse.

Vooral in het laatste kwart van de wedstrijd verdiende de thuisploeg meer doelpunten. Die beloning kwam in de 86ste minuut toen invaller Stevanovic een counter doeltreffend afrondde. De enthousiaste Ferrer vierde de verlossende treffer en het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Serdar Gözübüyük alsof hij zelf nog veldspeler was.