Feyenoord heeft eerste zege 2011 te pakken
Feyenoord begon getergd aan het duel, dat vooraf door Been als 'cruciaal' was omschreven. De voorgaande thuiswedstrijd tegen De Graafschap drie weken (0-1) was een dramatische gebeurtenis. Na afloop van de blamerende nederlaag werden de Rotterdammers door de woedende aanhang uitgefloten, weggehoond en stijf gescholden. Zelden keerde het legioen zich in de historie van de markante volksclub zó massaal en zó agressief tegen de eigen favorieten.
Na de redelijke uitwedstrijden tegen FC Twente (2-1 verlies) en Vitesse (1-1) moest het voor Been en zijn manschappen tegen Heracles dan toch echt gebeuren. Feyenoord wilde hoe dan ook het vertrouwen en de steun bij de fans terugwinnen. De manier waarop spits Luc Castaignos en middenvelder Georginio Wijnaldum in de beginfase jacht maakten op 'onmogelijke' ballen op de Almelose helft gaf aan dat de thuisploeg overliep van goede bedoelingen.
Het meeste gevaar kwam bij Feyenoord opnieuw van de 18-jarige Japanner Ryo Miyaichi, die na zijn indrukwekkende debuut tegen Vitesse zijn ouverture in De Kuip beleefde. De snelle en behendige linksbuiten trof in leeftijdsgenoot Mike te Wierik een onervaren tegenstander. De rechtsback van Heracles speelde pas zijn derde wedstrijd op het hoogste niveau. In De Kuip verving hij de geschorste Tim Breukers.
De tweebenige Ryo, zijn voetbalnaam, opende na ruim een kwartier de score met een doeltreffende solo, 1-0. Diego Biseswar verdubbelde in de 33e minuut de marge met zijn specialiteit: een diagonale draaibal in de verre hoek, 2-0. Het zeker niet behoudende Heracles kwam vlak voor de rust terug dankzij een fraaie vrije trap van Mark-Jan Fledderus, 2-1.
Ook na de rust bleef Heracles aardig voetballen. Doelman Erwin Mulder hield Antoine van der Linden en Samuel Armenteros van scoren af. Wijnaldum en Castaignos (twee keer) waren dicht bij de derde treffer voor Feyenoord, dat richting het slot steeds nerveuzer werd. De opluchting was dan ook groot in De Kuip na het verlossende eindsignaal.