Brazilië eist revanche na 'schande van Port Elizabeth'

Brazilië eist revanche na 'schande van Port Elizabeth'

03-06-2011 11:42

De trotse nummer twee van de wereldranglijst wil graag voorkomen dat Brazilië een beetje revanche neemt voor de smadelijke nederlaag van bijna alweer een jaar geleden: 1-2.

Eigenlijk kunnen de bijna 190 miljoen inwoners van het succesvolste voetballand van de wereld het nog steeds niet geloven. Met veel pijn en moeite accepteren ze nog net dat de Goddelijke Kanaries niet iedere vier jaar de gouden wereldbeker mee naar huis nemen. Maar op een WK al in de kwartfinale verliezen van Nederland? Nee, dat kan toch echt niet.

De grote sportzenders van het voetbalgekke land herhalen de drie treffers van de bewuste kwartfinale in Port Elizabeth al de hele week. Alsof ze de beste voetballers van hun land willen aansporen tot een enorme strafexpeditie.

Bondscoach Mano Menezes, de opvolger van de na het WK ontslagen Dunga, wil de druk op zijn ploeg in de aanloop naar de eerste thuiswedstrijd sinds het WK niet nog verder opvoeren. "Het is gewoon een oefenwedstrijd in de aanloop naar de Copa America van volgende maand in Argentinië", roept hij al dagen. De oefenmeester kan zijn boodschap nog tien keer herhalen maar de supporters van Brazilië nemen alleen genoegen met een overwinning. Bij voorkeur met een aantal treffers verschil.

Waar bondscoach Bert van Marwijk met Wesley Sneijder, Mark van Bommel, Maarten Stekelenburg en Rafael van der Vaart veel bepalende spelers mist, heeft zijn bijna 49-jarige collega wel de beschikking over een nagenoeg complete selectie. Doelman Julio Cesar, verdedigers Daniel Alves en Maicon, supertalent Neymar en aanvaller Robinho zijn er allemaal bij. Dat moet ook wel met het oog op de Copa America, die binnenkort binnen de landsgrenzen van de aartsrivaal van start gaat.

Alleen Felipe Melo ontbreekt. Met een eigen doelpunt en een rode kaart wordt de middenvelder van Juventus net als de ontslagen bondscoach Dunga verantwoordelijk gehouden voor de nederlaag op het WK tegen het Nederlands elftal. Wie weet kunnen zijn voormalig ploeggenoten de pijn alvast een beetje verzachten. Want met een gewonnen oefenwedstrijd is de 'schande van Port Elizabeth' nog niet uitgewist.

(ANP)