"Gevolgen van hersenletsel zijn ingrijpend"
Het afgelopen weekeinde liepen Maarten Stekelenburg en Przemyslaw Tyton hoofdletsel op. Misschien is dit een mooi 'ontwikkelingsmoment' voor de helm, zegt Matser. "In andere sporten hebben we ook gezien dat na zware ongevallen die helm werd ingevoerd. Kijk bijvoorbeeld naar het wielrennen."
Volgens Matser wordt het betreffende materiaal steeds beter. "Wat dat betreft is er eigenlijk geen reden om het niet te doen. Er is ook geen enkele regel die zegt dat het niet mag."
In de afgelopen periode hebben in de Amerikaanse profcompetities vier spelers afkomstig uit ijshockey en american football zelfmoord gepleegd als gevolg van herhaaldelijk hersenletsel. "Dit is per autopsie vastgesteld", betoogt Matser. "De gevolgen voor sporters van dit soort ongevallen zijn zeer ingrijpend."
De verklaring is volgens Matser, tevens universitair docent en sportpsycholoog, logisch. "De optelsom van dergelijke trauma's werken heel beperkend. Het heeft gevolgen voor het spraakvermogen, de concentratie en heeft vergeetachtigheid tot gevolg. Het heeft over een heel breed vlak consequenties. Dit was ook het geval bij de betreffende Amerikaanse sporters. Ze zijn zich door alles zo slecht gaan voelen dat ze een einde aan hun leven hebben gemaakt."
Cruciaal is volgens Matser dat restklachten moeten zijn verdwenen voordat een sporter weer in actie komt. "Wat wij adviseren is dat bij spelers aan het begin van het seizoen een soort hersentest wordt uitgevoerd. Dan heeft men een ijkpunt. Aan de hand van de vastgestelde functies kan na een ongeval worden bepaald wanneer iemand weer op zijn oude niveau is. Verder is het van belang dat de speler na zijn herstel een periode met hoofdbescherming gaat spelen."
Eerder adviseerde Matser ook FIFA en UEFA over hoe te handelen bij hersenletsel in het voetbal, ook bij jeugdsporters. Matser: "We praten dan over 'de elleboog', trauma's door het koppen, maar ook de risico's voor keepers. Aangetoond is dat dergelijke blessures vaak voorkomen op de plek waar de doelman de verdediger of aanvaller tegenkomt. Verder is vastgesteld dat twee spelers per elftal per seizoen met dit soort letsel te maken krijgt. Het is een voetbalrisico. Maar een waar je wel wat aan kunt doen. Daarom is er heel veel aandacht voor de in sportgeneeskunde."
(ANP)