Holman rendeert net op tijd en velt Feyenoord

Holman rendeert net op tijd en velt Feyenoord

25-09-2011 16:20

Fabian Bijman
ALKMAAR

Het boeiende duel leek lang de kant van Feyenoord op te vallen. De bezoekers namen in de eerste helft een 1-0 voorsprong via Otman Bakkal, pas na een uur spelen deed AZ iets terug. Rasmus Elm krulde een vrije trap binnen. Na een rode kaart voor Kelvin Leerdam drukte AZ door, met als gevolg een late 'winner' van Holman: 2-1. Door de zege passeert AZ FC Twente aan kop van de Eredivisie.

De wedstrijd van zondag in Alkmaar was op basis van de stand in de Eredivisie een regelrechte topper. Daar zal met name Feyenoord opgetogen over zijn. De Rotterdammers zetten de afgelopen seizoenen een vrije val in, maar lijken nu sportief én financieel de juiste afslag genomen te hebben. Inzet van het treffen in het AFAS Stadion was de koppositie na zeven speelronden.

De voorbereiding op het duel met Feyenoord werd voor AZ ?verstoord? door het bekerduel met FC Groningen. De slijtageslag van donderdag eiste z?n tol. Na verlenging werd FC Groningen met 4-2 geklopt, maar de 120 minuten hakten er hard in. De ene na de andere AZ-speler strompelde de kleedkamer uit. Trainer Gertjan Verbeek besloot de vrijdagtraining te schrappen en een uurtje te gaan zwemmen met zijn selectie.

De 'wraak' van Koeman

Feyenoord kwam op dinsdag al in actie in de KNVB Beker. Zonder al te veel moeite en inspanning klopte het in de eigen Kuip AGOVV Apeldoorn. Dit betekende niet alleen een ticket voor de derde ronde, maar ook twee extra dagen om zich voor te bereiden op AZ. Met een fitte groep verschenen de Rotterdammers zondag in Alkmaar voor wat de ?wraak? van Ronald Koeman moest worden.

Niet alleen voor Koeman, die voor het eerst sinds zijn gedwongen vertrek uit Alkmaar AZ trof, maar ook voor Verbeek betrof het zondag een bijzonder duel. Het feit dat hij vroegtijdig werd weggestuurd bij Feyenoord borrelt nog ergens in het hoofd van de gepokte en gemazelde trainer. Ondanks die onderhuidse kriebel paste Verbeek zijn strijdwijze niet aan, Koeman bouwde met Dani Fernández extra zekerheid in.

Feyenoord neemt het voortouw

Het begin van beide ploegen was direct vlammend. Dirk Marcellis moest zijn doelman Esteban te hulp schieten toen Ruben Schaken John Guidetti in stelling bracht. Aan de andere kant van het veld kreeg Nick Viergever een bijna niet te missen kans. Bijna. De ingebrachte vrije trap van Rasmus Elm werkte hij vanaf een metertje voor het Feyenoord-doel hoog over.

De strijdwijze die Koeman uitdokterde voor het duel met AZ bleek te werken. De Rotterdammers slaagden er in de openingsfase regelmatig in door te breken. Guidetti dacht de score te openen, maar Viergever voorkwam met een uiterste krachtsinspanning de derde seizoenstreffer van de Zweedse huurling. Een vrije kopkans uit de daaruit voortgekomen hoekschop was niet besteed aan Kelvin Leerdam.

Bakkal opnieuw trefzeker

Kort nadat Stefan de Vrij bijna z?n eigen doelman Erwin Mulder passeerde, noteerde Feyenoord de volgende mogelijkheid. Een afgemeten dieptepass vanuit het middenveld had als bestemming Guidetti, de Zweed schoot iets te enthousiast over. Zeker was dat een Rotterdamse treffer niet kon uitblijven. Dit feit voltrok zich in de 36e minuut. Schaken passeerde, zeker niet voor het eerst, Simon Poulsen en behield het overzicht. Hij vond de vrijstaande Otman Bakkal, die welgemikt zijn tweede Feyenoord-doelpunt aantekende: 0-1.

De rust deed AZ zichtbaar goed. Hoewel het vloeiende aanvalsspel ook in de tweede helft nog ontbrak, drukte de ploeg van Verbeek wel steeds meer zijn stempel op het veld. Na op de kop af een uur spelen etaleerde Rasmus Elm zijn goede vorm nog maar eens. Nadat Adam Maher door De Vrij gevloerd werd, krulde de Zweed een vrije trap knap binnen: 1-1.

Leerdam: direct rood

Feyenoord maakte het zichzelf een stuk moeilijker toen Kelvin Leerdam zijn hoofd verloor en een ongecontroleerde tackle inzette op de benen van Dirk Marcellis. Arbiter Pol van Boekel bestrafte de charge met een directe rode kaart, waardoor Feyenoord de laatste twintig minuten met tien man verder moest.

Het was Holman die het duel had moeten beslissen. De Australiër hoefde de bal slechts een zetje te geven, maar kreeg het voor elkaar de door Elm ingebrachte vrije trap tegen de paal te werken. Ook Feyenoord deed van zich spreken. Schaken soleerde op weg naar Esteban, maar oog in oog met de doelman vond hij het zijnet.

De Australische aanvaller bleek precies op het juiste moment zijn rendement weer te hebben gevonden. Door een voorzet van Marcellis binnen te knikken hielp hij zijn ploeg aan kop van de Eredivisie: 2-1.