AZ pas na verlenging langs FC Dordrecht

AZ pas na verlenging langs FC Dordrecht

27-10-2011 23:14

AZ dacht zich donderdagavond vrij gemakkelijk te plaatsen voor de achtste finale van de KNVB-beker. Na ruim een uur leidden de Alkmaarders met 2-0 aan de Krommedijk. In een tijdsbestek van 4 minuten herstelde FC Dordrecht het evenwicht echter. In de verlenging was AZ alsnog de betere: 3-2.

Coach Gertjan Verbeek moest met Rasmus Elm, Dirk Marcellis, Simon Poulsen en Brett Holman een flink rijtje vaste waarden missen. Het kwam het spel van AZ allerminst ten goede. De Alkmaarders speelden in een te laag tempo en lieten Dordrecht hopen op een stunt.

Nieuwelingen Giliano Wijnaldum en Etienne Reijnen oogden wat onwennig als vleugelverdedigers. Zonder de Zweedse regisseur Elm liet het normaal zo goed verzorgde combinatiespel op het middenveld ook te wensen over. AZ moest wachten op bevliegingen van de creatieve spelers. Roy Beerens is zo'n speler, maar hij moest vlak voor rust geblesseerd het veld verlaten.

Even daarvoor had de linksbuiten de inleiding tot de openingstreffer afgeleverd. Beerens legde de bal precies op het hoofd van Pontus Wernbloom, die raak kopte. Een kwartier na de pauze verdubbelde AZ de marge. Doelman Nick van der Ploeg van Dordrecht verwerkte een vrije trap van Adam Maher niet goed en Ragnar Klavan kon intikken.

AZ wilde het duel vervolgens rustig uitspelen en ging in een nog lager tempo voetballen. Dordrecht leek zich gewonnen te geven, maar de nummer elf van de Jupiler League richtte zich ineens op. In de 71ste minuut was het Shayron Curiel die de aansluitingstreffer maakte. Santy Hulst zette drie minuten later zelfs een gelijke stand op het scorebord.

De 2-2 was pas het sein voor AZ om echt aan te zetten. Het leverde goede kansen op voor invallers Charlison Benschop en Fernando Lewis. Keeper Van der Ploeg was dit keer echter wel scherp. Het betekende dat AZ voor de tweede keer op rij moest verlengen in het bekertoenooi. In de tweede ronde werd FC Groningen in honderdtwintig minuten met 4-2 verslagen.

De verlenging werd beslist door een knappe individuele actie van Adam Maher. De jonge middenvelder draaide zich goed vrij na een strakke pass van Niklas Moisander en rondde koel af.