De Roover: 'Twee talen zijn geen nadeel'
Door: Gert Gysen en Jelmer Geerds
De Roover startte tot zijn eigen verrassing als basisspeler in de beloftenploeg van de Rode Duivels ?Ik wist nog niet zeker of ik in de basis zou starten tegen Porugal, maar op de laatste trainingen werd het toch min of meer duidelijk dat ik op de rechtsback zou starten. We speelden een goede wedstrijd, alleen jammer van die gemiste kansen?, blikt de Spartaan terug op het eerste duel.
In België zijn de verwachtingen hooggespannen. Nu de A-ploeg waarschijnlijk niet naar het EK zal gaan kan het Belgische publiek wel een opkikker gebruiken. ?Dit EK begint echt wel te leven in België. We worden er tegenwoordig ook meer op aangesproken door verschillende mensen. We mogen zelf ook ambitieus zijn. Ik denk dat we ver kunnen komen in dit toernooi. Er zijn een paar ploegen die er bovenuit steken, maar ik denk dat we tegen hen zeker niet kansloos zijn.?
Wie de training van de Belgische talenten bekijkt, ziet doorgaans wel duidelijk twee groepjes. Enerzijds de Nederlandstaligen, terwijl ook de Franstaligen een eigen kring vormen. ?Dat is soms wel het geval, maar dat moeten we toch enigszins relativeren. Ik denk dat je in elke ploeg jongens hebt waar je beter mee kan opschieten. Het is zeker niet zo dat er twee eenheden binnen de ploeg ontstaan. Het is ook helemaal geen nadeel. Ik durf zelfs te stellen dat het een voordeel kan zijn."
"De voltallige groep hangt goed aan elkaar, maar beide ?groepen? hebben een andere wedstrijdmentaliteit, wat volgens mij enkel in ons voordeel kan uitdraaien. De sfeer binnen de ploeg is echt optimaal.?
De Roover verlengde onlangs zijn contract bij Sparta. ?Ik heb van Sparta een mooie kans gekregen en ik voel me goed bij die club. Ik heb er elke wedstrijd gespeeld en me er dus goed kunnen ontwikkelen.? Toch liet De Roover doorschemeren niet onwelwillend te staan tegenover een transfer. ?Maar het is niet aan mij om daar uitspraken over te doen.?
De bij Verbroedering Geel opgeleide back speelt al enkele jaren in Nederland en ervaart duidelijke verschillen met België. ?Er is wel een verschil tussen de Belgische en de Nederlandse benadering. Vooral in de opleiding dan. Nederlanders proberen toch meer uit te gaan van de eigen kracht, terwijl wij, zoals tegen Portugal, toch meer proberen om er met een counter snel uit te komen. Daar zijn wij als ploeg ook sterker in. Zelf heb ik mijn opleiding genoten in Nederland, dus ik speel misschien een beetje ?Nederlandser?, maar ik denk dat de stijl van een jongen als Pocognoli, die zijn opleiding in België kreeg (bij Standard, red), niet veel verschilt met die van mij.?