Nieuw NAC is jong en leergierig
Door: Ronnie Vermonden en Sebastiaan Strous
De jeugd heeft de toekomst, moet men in Breda denken. Van de 27 selectieleden genoten er tien de jeugdopleiding bij NAC. De leiding van de Eredivisionist besloot het dit seizoen namelijk over een andere boeg te gooien. De oude bestaansvorm van het beloftenelftal is verleden tijd. Jong NAC zal tijdens wedstrijden voornamelijk vertegenwoordigd worden door jongens die bij het eerste meetrainen, maar nauwelijks aan minuten komen op het hoogste niveau. Een groot aantal jeugdspelers is doorgeschoven naar het team van trainer Ernie Brandts. Tevens is het A-jeugdteam uitgebreid. "Om de doorstroom van jongelingen te verbeteren", benadrukt technisch directeur Earnest Stewart.
Het bekendste jeugdexponent van NAC Breda is Ronnie Stam. De inmiddels 23-jarige middenvelder, die het voorbije jaar liet zien prima uit de voeten te kunnen als rechtsachter, juicht de ontwikkelingen bij zijn club toe. "Er zitten een aantal jonge jongens tegen de basis aan. Zo ontwikkelt Rogier Veenstra zich sterk en doet Ali Benomar het in de voorbereiding goed." Toch wil de geboren Bredanaar nog niet spreken van een gedegen jeugdopleiding. "De opleiding heeft niet het niveau zoals bij Ajax, PSV of Feyenoord natuurlijk. We hebben nu veel nieuwe jeugdspelers in ons team, maar daarvan zullen er maar twee of drie doorbreken deze competitie", denkt Stam, die zei zich te moeten richten op een stek op het middenveld, waar Kurt Elshot en Ahmed Ammi uitmaken wie de rechtsachterpositie bemand.
Eén van de nieuwe jongens is Michiel Kramer. De 18-jarige aanvaller doet veel aan Liverpool-spits Peter Crouch denken. Boomlang en slungelig, maar ook doeltreffend (hij is de topscorer van NAC in de oefencampagne) en nog behoorlijk handig. "Voor iemand met zijn lengte kan hij ongelooflijke dingen met een bal", vertelde Earnest Stewart. Kramer beseft dat zijn kersverse profcontract pas een begin is en dat hij als jeugdig selectielid vooral goed om zich heen moet kijken. "Ik hoop op een paar invalbeurten dit seizoen. Het niveau van trainen is een stapje hoger. Zo is een Patrick Zwaanswijk slimmer en sterker dan de jongens uit de A. Hij deelt op bepaalde belangrijke momenten listige tikjes en duwtjes uit. Ook is de hele ambiance eromheen anders: persconferenties, je kleding ligt altijd klaar en er wordt voor je gewassen."
De centrumspits hoeft echter niet per se bij de ervaren jongens aan te kloppen voor advies. Zijn leeftijdsgenoot Rogier Veenstra kent de klappen van de zweep al. "Het klinkt misschien raar uit de mond van een jongen van negentien, maar ik kan die nieuwe jonge jongens wél begeleiden. Zij gaan namelijk hetzelfde meemaken als ik vorig jaar. Daar praat je met ze over, dat vinden ze fijn. Ik vertel ze dat je je niet moet laten kisten als de trainer eens kwaad op je is, of in paniek moet raken als het misgaat, dat heeft iedereen wel eens. Ook dat je altijd terecht kan bij de oudere spelers. In het begin had ik er namelijk grote moeite mee om de ervaren jongens af te stappen", vertelt de flankspeler.
De Zeelander heeft ondanks het vertrek van de voltallige voorhoede van vorig seizoen (Diba, Salmon, Rigters) opnieuw stevige concurrentie voorin. NAC haalde Mathew Amoah, Joonas Kolkka en Anthony Lurling, én zag Victor Sikora zijn stempel op het elftal drukken tijdens de oefenperiode. Veenstra: "Op de korte termijn hoef ik niet op een basisplek te rekenen, dat is ook tegen me gezegd. Kolkka is hier ook om mij te begeleiden. Het is een speler die veel heeft meegemaakt, ik moet naar zijn niveau toegroeien. Het is wel een iets andere speler. Hij doet veel met rechts, trekt meer naar binnen. Het zijn de kleine dingen die ik van hem kan leren. Het verbeteren van de vooractie bijvoorbeeld."
Die leergierigheid is ook te bespeuren bij nieuweling Donny Gorter. De tiener speelde eerder al in de jeugdopleiding van NAC, maar werd daarna door PSV opgemerkt. In Eindhoven schopte de middenvelder het tot het tweede elftal, maar een stap voorwaarts zat er dit seizoen niet in. Ondanks een contractverlenging werd hij verhuurd aan zijn oude club, met een optie tot koop. "Bij PSV lopen mannen als Timmy Simons, Edison Mendéz en Ibrahim Afellay in het eerste. Dus dat zou een moeilijk verhaal worden. Maar NAC bood uitkomst, een prachtige club", vertelt Gorter met een opvallende rust over zich. Immers, hij is toch de zoon van voormalig profvoetballer Edwin Gorter. Die kon prachtig voetballen, maar ging zijn boekje weleens te buiten. "Ja, mijn vader en ik zijn anders", beaamt hij met een glimlach. "Hij heeft wat opvliegende trekjes, ik ben veel rustiger. Maar hij is wel een leermeester voor me, en dat zal hij ook altijd blijven."
Het tiental jongelingen van NAC lijkt weinig aanpassingstijd gegund. Omdat de selectie zonder deze beloftes krap bemeten is, zullen zij het Eredivisieniveau snel op moeten pakken. Het nieuwe NAC mikt namelijk op de achtste tot en met de twaalfde positie op de eindrangschikking. "We willen minimaal elfde worden", stelt trainer Brandts.