Spakenburg in de ban van de Derby

17 november 2007 om 11:31

Die lading, vrij vertaald in rood of blauw, is het resultaat van diepgewortelde rivaliteit. Bij je geboorte is reeds bepaald welke kleur voetbalbloed je door de aderen zal stromen. In het vissersdorp wonen compleet rode of blauwe families, al komt het regelmatig voor dat een 'rode' met een 'blauwe' trouwt.



Ook vanmiddag staan de Rooien, IJsselmeervogels, en de Blauwen, sv Spakenburg, weer tegenover elkaar. Inzet is niet alleen drie belangrijke punten, maar veel meer nog prestige. Over alle derbygevoelens, de rivaliteit en de beladen wedstrijd schreven scheidsrechter Lex Stofkooper en AD-journalist Hans Klippus het boek 'De Derby'. Passend is de keuze voor drie edities. Het boek is vanaf vanmiddag te koop in een neutrale, een rode en een blauwe editie. VoetbalPrimeur vroeg de schrijvers naar hun motieven.

Hoe is het idee voor het boek ontstaan?

Hans: Naar aanleiding van een boek van Barbara Smit ?Kwaad Bloed? geheten. Dit boek beschrijft de controverse tussen Adidas en Puma in het dorpje Herzogenrauch. Alwaar de gebroeders Dassler elk hun sportmerk hebben opgezet. Een rivier deelt dit dorp in 2-en. De ene helft is Adidas, de andere Puma. De latent aanwezige wens van Lex was om ooit een boek te schrijven. De rivaliteit tussen Rood en Blauw is hier een mooi onderwerp voor.

Wat is jullie onderlinge connectie?

Lex: Als vriend heb ik Hans benaderd om het boek mee te schrijven. Zijn ervaring als auteur van het boek ?De lange mannen? over de opgang naar het Olympisch goud van de volleyballers in ?96 en de wetenschap dat Hans een prettige schrijfstijl hanteert was in deze een niet onbelangrijke bijkomstigheid.

Hans: Na een vriendschappelijke wedstrijd te hebben bezocht tussen Spakenburg en Ajax (Spakenburg won deze wedstrijd vann het grote Ajax)  wist ik genoeg; hier is meer aan de hand.

Wat is voor jullie het meest memorabele moment van derby?s die jullie hebben gezien?

Lex: De sfeeracties voor aanvang van de wedstrijd zijn haast niet meer weg te denken. Vorig jaar waren de honderden frisbees ludiek te noemen. Benieuwd naar de ideeën dit jaar.

Hans: De rouwstoet van blauw na verlies afgelopen seizoen in de ?uit?wedstrijd tegen rood. Rood werd door deze winst ook gelijk kampioen.

Hoe is het voor een scheidsrechter om de derby te leiden?

Lex: Het lijkt me vooral een kwestie van de spanningsvelden in goede banen te leiden. Tot nog toe is de Derby nog nooit tot een schoppartij verworden.       Persoonlijk lijkt het mij een zaak ervan te genieten.

Wat maakt de derby in Spakenburg zo bijzonder?

Lex: Het feit dat de verenigingen elkanders directe buren zijn. Als de één wint, zit de ander met het feestgedruis welke door de kantinemuren heen klinkt.

Hans: De sfeer tijdens de wedstrijden is natuurlijk geweldig. 8000 mensen, waarvan het merendeel in blauw of rood is uitgedost en 90 minuten lang luidruchtig hun ploeg aanmoedigen.

Waarom is het, ondanks de enorme rivaliteit, vrijwel nooit vijandig tijdens de derby?

Lex
: Op zondag treft eenieder elkaar weer in de kerk

Hans: ... en anders wel maandag op de werkvloer. Er heerst rivaliteit en dat is wat anders als vijandigheid.

Er is gekozen voor drie verschillende edities. Welke zal naar jullie verwachting het hardste over de toonbank gaan?

Lex: Hopelijk de neutrale. Dit zou namelijk betekenen dat Nederland het boek ook in de armen gesloten heeft. In Bunschoten ? Spakenburg zal voornamelijk rood en blauw gekocht worden.

Wat is jullie verwachting van de derby van zaterdag?

Lex: Een hoop spanning en voor het eerst een editie op kunstgras, dus wellicht hoogstaand voetbal

Hans: Dat het weer een groot voetbalfeest zal worden, met als extra toegevoegde waarde dit keer de presentatie van het boek vóór de wedstrijd met medewerking van Bert Konterman.

Lees meer over:

Deel via