Paul Voss: Vastberaden richting Luik

Paul Voss: Vastberaden richting Luik

20-07-2008 15:36

Achter deze glamour, en in de betrekkelijke anonimiteit, bewandelen vele jeugdspelers het doorgaans hobbelige pad richting de top. Een weg vol obstakels, zo ondervindt ook Paul Voss. Te licht bevonden bij landskampioen PSV en tegenwoordig zijn geluk beproevend bij de Belgisch tweedeklasser Club Luik. Over het moeilijke afscheid van Eindhoven, de keuze voor Luik en zijn ambities. "Je moet inzien dat er meer wegen naar de top leiden."

Door Frans Raaijmakers

De tijd bij PSV ervaart Paul Voss vooral als positief. Als tienjarig jochie kwam hij binnen bij zijn favoriete club en precies een decennium later is hij PSV'er af. Niet als basisspeler van het eerste, maar wel met een hoeveelheid goede herinneringen én genoeg bagage om via een omweg alsnog te slagen in het profvoetbal. Dat beseft de twintigjarige aanvaller, maar het afscheid van zijn geliefde Eindhovense club valt hem zwaar. "PSV was natuurlijk mijn thuis en ik kende er iedereen. Daar kwam bij dat De Herdgang op vijf minuten van mijn huis lag. Het was best lastig om daar afscheid van te nemen. Toch heb ik er niet heel lang mee gezeten, omdat je moet inzien dat er meer wegen naar de top leiden. En ik heb er vertrouwen in dat mij dat kan lukken."

Vertrouwen
Dat vertrouwen is deels ontstaan door zijn tijd bij de hoofdmacht van de huidige landskampioen. Tijdens de voorbereiding van het afgelopen seizoen trainde hij regelmatig mee met de A-selectie. Ook speelde hij er de nodige oefenpotjes. "Door de trainingen en wedstrijden had ik het gevoel dicht tegen een doorbraak aan te zitten. Het leek niet te hoog gegrepen. Tijdens het seizoen, toen ik een paar keer meetrainde, bleef dat gevoel. Helaas ben ik nooit als spits opgesteld. De technische staf liet me vanaf de zijkanten spelen en dat ligt me toch wat minder. Het was lastig dat er elke keer uit het niets spelers van buitenaf werden gehaald, die moésten spelen. Later zag je ze weer net zo snel vertrekken", blikt de Eindhovenaar terug.

"Ik heb wel altijd op een hoog niveau en met goede trainers kunnen werken", vervolgt hij zijn relaas. "En samen met Dirk Marcellis heb ik als enige uit mijn eerste team bij PSV de tien jaar kunnen volmaken, dat is toch best speciaal. Uiteindelijk ontbrak gewoon net dat beetje geluk."

Club Luik
Nu hoopt de aanvaller wel het juiste geluk te vinden in België, bij Club Luik om precies te zijn. Een roemruchte voetbalclub. De plek waar Erik Gerets zijn trainerscarrière begon. Landstitels en nationale bekers prijken op de erelijst van RFC de Liège. In een ver verleden, dat wel. In de schaduw van landskampioen én stadsgenoot Standard veroverde de 106-jarige club de titel in de derde klasse, waardoor promotie naar de tweede klasse een feit is.

"Er was best veel interesse uit de eerste divisie, maar het werd nooit concreet. Het leek wel alsof clubs bang waren om me meteen een contract aan te bieden. Zo hoorde ik dat VVV en FC Den Bosch me volgden en AGOVV wilde dat ik op stage kwam. Ik ben ook gebeld door RKC, maar daar heb ik niets meer van gehoord. Vanuit België werd er wel meteen enthousiast gereageerd, dat sprak mij echt aan", legt Voss zijn keuze uit.

Doorontwikkelen
Nadat een stage bij Belgisch eersteklasser KSV Roeselare op niets uitliep, besloot het jeugdexponent van PSV de stap richting Luik te wagen. "Club Luik vertelde mij destijds dat ze me graag wilde hebben, mocht het bij Roeselare niets worden. Hun verhaal beviel me. Vertrouwen bij je nieuwe club is gewoon heel belangrijk. Dat het dan een tweedeklasser is, maakt me niet zoveel uit. Van hieruit kan ik me weer doorontwikkelen, om over een jaar of twee naar de Eredivisie of eerste klasse te gaan. En ik heb gehoord dat er meestal aardig veel supporters op de tribune zitten in de Belgische tweede klasse. In Nederland zie je toch vaak lege tribunes."

Ambities
Inmiddels is de rappe aanvaller drie weken bezig bij zijn nieuwe werkgever. Hij voelt zich goed en is te spreken over het niveau van zijn team. "Het is een heel aardig elftal. We hebben al gespeeld tegen Anderlecht en Westerlo en werden niet weggespeeld. Er zit genoeg potentie in deze groep. Verder zijn de mensen heel vriendelijk en de supporters zijn helemaal super. Daar staat de club om bekend. Je komt ze overal tegen en na de wedstrijden moeten we altijd even een praatje met ze maken. Dat vinden ze echt geweldig en het is voor ons leuk om te doen. Alleen de accommodatie is niet zo best. Vaak koude douches en een te kleine kleedruimte. Wat ik bij PSV had, is hier allemaal niet mogelijk. Maar dit is wel goed om mee te maken. En het heeft toch zijn charmes."

Hoge ogen
Mocht de potentie van de spelersgroep er ook daadwerkelijk uitkomen, dan verwacht Voss dat zijn team nog hoge ogen gaat gooien. "We gaan gewoon proberen een goed seizoen te draaien. Over degradatie wordt eigenlijk helemaal niet gesproken. De mogelijkheden om zelfs in de subtop mee te draaien zijn er. En wat betreft mijn eigen ontwikkeling hoop ik zo snel mogelijk op het hoogste niveau te spelen. Wanneer en waar dat zal zijn, moet de tijd uitwijzen, maar ik ben er zeker van dat dat gebeurt."