Red Bull Salzburg blijft eerste optie Adriaanse

Red Bull Salzburg blijft eerste optie Adriaanse

30-01-2009 12:00

VoetbalPrimeur blikte tijdens het  trainingskamp in het Turkse Belek met trainer Co Adriaanse terug op de eerste seizoenshelft.

René van Zee
BELEK

Hij deed het in het verleden al eens met AZ en Metallurg Donetsk en ook de successen als hoofdtrainer van Willem II kenmerkten zijn voorkeur voor het opbouwen van ploegen. Co Adriaanse is geen man die steevast voor het hoogst haalbare gaat. In de luwte van de voetbalglamour bouwen aan een uitdagend project, dát is stijl die hij het liefst toepast. Zo ook dit seizoen, bij Red Bull Salzburg.

In een competitie die niet is gedrenkt in voetbalkwaliteit, is de Amsterdammer bezig aan zijn nieuwe kunststukje. En ook ditmaal stevent zijn avontuur af op een groot succes. Na 21 wedstrijden spelen pronkt Adriaanse met zijn Salzburg bovenaan het Oostenrijkse klassement."Als ik de balans van acht maanden Red Bull opmaak, ben ik tevreden", constateert  de oefenmeester, terwijl hij zich met zijn ploeg in het Turkse Belek voorbereidt op de tweede seizoenshelft. "We hebben veel doelpunten gemaakt, goed voetbal gespeeld en veel punten gehaald."



Adriaanse: "Ik heb bewezen zowel opbouw- en resultaattrainer te zijn." (Foto: Pro Shots)

Ondanks de uitstekende prestaties van Salzburg in de competitie, dienen volgens Adriaanse ook de nodige kanttekeningen gemaakt te worden. Zo zou zijn ploeg defensief te kwetsbaar zijn. Dat Salzburg 29 doelpunten heeft moeten incasseren, wekt lichte zorgen op bij de oefenmeester. "Ons concept is zeer aanvallend en dan zijn we defensief nog kwetsbaar", merkte Adriaanse na de eerste seizoenshelft op.

Om dat probleem te verhelpen, roept de trainer om versterkingen. "Doordat we nog te onrustig aan de bal zijn, leiden we teveel balverlies, terwijl we juist de bal in de ploeg moeten houden. Dat is dan ook de reden dat we snel uitgecounterd worden en doelpunten tegen krijgen.  Wanneer we eventueel kampioen willen worden en aan de Champions League willen deelnemen, dan zullen we ons nog moeten versterken."

"Het is niet eenvoudig om goede buitenlandse spelers naar Oostenrijk te halen", stipt Adriaanse vervolgens het mankement van een 'voetbaldwerg' aan. "Echter, het is niet altijd belangrijk dure spelers, maar juist spelers te halen die in het concept passen. Daarom is deelname aan een groot toernooi belangrijk. We hebben een goed elftal, maar de sterkere topteams in Europa spelen in veel sterkere competities, waar iedere week weer veel van de spelers wordt verlangd."

Zeker in Europees verband is het behelpen als trainer van een club als Salzburg. Maar het gebrek aan een groot budget en dus het uitblijven van topkwaliteit zijn voor Adriaanse belangrijke pijlers om een uitdaging aan te gaan. Hij geeft zichzelf dan ook het predikaat 'opbouw- en resultaattrainer'.

"Ik hou van een team opbouwen, waarin iedereen zich in dienst van de ploeg stelt. Het is dan wel belangrijk, dat de individuele kwaliteiten van de speler behouden blijven. In mijn optiek  hoort bij het opbouwen van een team ook resultaat. Bij de Ajax-jeugd heb ik vanaf 1992 heel goed kunnen werken. Ik heb bij PEC, ADO den Haag, Willem II, AZ, Ajax en FC Porto bewezen zowel opbouw- en resultaattrainer te zijn." Veelal koos Adriaanse ervoor op het hoogtepunt de club te verlaten. Zijn werk is dan gedaan. "Als trainer heeft men een bepaalde houdbaarheidsdatum. Ik vind, dat na drie jaar men aan een andere uitdaging toe is. Dat geldt ook voor mij, zo zit ik nu eenmaal in elkaar."

FC Utrecht

Zijn houdbaarheidsdatum bij Salzburg is nog niet verstreken. Adriaanse, bezig aan zijn eerste jaar bij de Oostenrijkse club, heeft ondanks zijn aflopende contract de ambitie om zijn verblijf te verlengen. Een tegenvaller voor FC Utrecht. Grootaandeelhouder Frans van Seumeren maakt er geen geheim van Adriaanse het liefst morgen nog voor de groep te willen zetten. De Domstedelingen willen op lange termijn de top van de Eredivisie bestormen en zien in de trainer de aangewezen man om de eerste stap te kunnen zetten.

Dat Adriaanse gezien zijn goede staat van dienst een gewilde prooi in Nederland is, bleek al in het verleden. De laatste jaren kreeg hij al verschillende keren de mogelijkheid om terug te keren naar Nederland. Het gevoel ontbrak echter toen Feyenoord en FC Utrecht bij zijn deur aanklopten. "Enkele jaren geleden heeft Feyenoord geprobeerd me naar Rotterdam te halen. Er was zelfs een delegatie naar de Oekraïne (destijds was Adriaanse trainer van Metallurg Donetsk, red) gekomen. Ik ben toen niet naar Rotterdam gegaan, omdat ik voor mezelf geen goed gevoel had."



Adriaanse samen met assistent Luc Nijholt. (Foto: Pro Shots)

"Ook met FC Utrecht waren er reeds enkele jaren geleden contacten. Ik heb vroeger bij FC Utrecht gespeeld en ik heb daardoor nog steeds bij vele geledingen  in de vereniging een pré. Dit seizoen was zelfs een supportersdelegatie uit Utrecht op bezoek in Salzburg. Het is natuurlijk leuk, wanneer men in Nederland nog steeds in gesprek is. Ik heb prima jaren in Nederland gehad."

Maar tussen neus en lippen door laat de oud-speler van FC Utrecht weten dat de mogelijkheid om na dit seizoen terug te keren naar de Domstad, vooralsnog niet aan de orde is. "De eerste optie voor volgend jaar is Salzburg. Ik heb het hier uitstekend naar mijn zin, de organisatie is goed. Red Bull is eigenaar van de club en heeft alles uitstekend geregeld. Ik heb een prima spelersgroep en de sfeer is zeer goed." Kortom, Adriaanse heeft niets te klagen. "Zeker niet. Oostenrijk is ook nog eens een prachtig land. Wat wil ik nog meer?"

Salzburg-routinier: Adriaanse laat elftal groeien

De oud-gedienden van Red Bull Salzburg zijn tevreden over de wijze waarop Co Adriaanse de Oostenrijkse ploeg naar de top loodst. "Ik merk, dat het elftal groeit en dat het team nu ook meer begrijpt wat de trainer wil", zegt de geroutineerde Duitser Alexander Zickler. Spelers als Niko Kovac, de gelouterde Kroaat, gedragen zich ondanks een reserveplek voorbeeldig. Het tekent de sfeer onder Adriaanse, de trainer, die bekend staat om zijn teambuilding. Op 22 februari start Red Bull Salzburg met de uiterst belangrijke wedstrijd tegen Rapid Wien.