Glorieus Down Under past in straatje Sikora

10 februari 2009 om 10:16

Ditmaal met als bestemming de Australische A-League. Een competitie van een hoog niveau in een land waar voetbal meer dan ooit in de lift zit.

Fabian Bijman
AMSTERDAM

Begin februari gaf Perth Glory te kennen graag door te willen gaan met Sikora (29), die sinds december Down Under verbleef. De oud-aanvaller van onder meer Ajax en Vitesse had al voor zichzelf besloten dat, wanneer de club een passende aanbieding zou doen, hij het komende voetbaljaar in Australië door zou brengen. "Eén van de hoofdredenen die mij bewogen heeft om in Australië een contract te tekenen was dat de club een jaar eerder al contact zocht", zegt Sikora in gesprek met VoetbalPrimeur. "Toen Perth wist dat ik vrij was, zijn ze er meteen in gesprongen."

Sikora is onder de indruk van het land, waar hij sinds enkele maanden verblijft. "Australië is in één woord geweldig", zegt de wereldreiziger. "De club leeft hier, de mensen zijn relaxed en eerlijk, de faciliteiten zijn dik in orde en alles wordt hier voor je geregeld. Alle randvoorwaarden die nodig zijn om optimaal te presteren zijn aanwezig."



Voetbal, voor Australiërs een relatief 'nieuwe' sport, wordt met de week populairder. Eén van de aanstichters van de opkomst van het voetbal is Guus Hiddink. Hij dwong als bondscoach van het land kwalificatie af voor het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, dat in 2006 plaatsvond. Het steuntje in de rug van de Australische voetbalbond bleek de aanzet voor een ware manie in het land. Steeds meer sportgezinde inwoners kozen ook voor de voetbalsport, er werd geïnvesteerd in jeugdopleidingen; de professionalisering van een tot dan toe onderschoven sport was in volle gang.

Het resultaat mag er zijn. De A-League is inmiddels uitgegroeid tot een competitie van formaat waarbij de ? vanaf dit seizoen tien - deelnemende teams allen goed zijn voor een gemiddelde van zo?n dertienduizend betalende fans per wedstrijd. Ook het buitenland heeft de liga inmiddels ontdekt. Scouts van Europese voetbalclubs reizen steeds vaker af naar Down Under om onontdekt talent richting Europa te halen. Onlangs versterkten in Nederland AZ (James Holland) en FC Twente (Nikita Rukavytsya) zich nog met een talent van Australische bodem.

Ook de omgekeerde weg is niet langer een sprong in het diepe. Oud-De Graafschap-spits Donny de Groot is de laatste Nederlandse voetballer die de keuze maakte te verkassen naar Australië. Hij komt vanaf dit seizoen uit voor Newcastle Jets. En ook oud-Engels international Robbie Fowler besloot Engeland te laten voor wat het was en zijn geluk te beproeven in de A-League. Zijn nieuwe werkgever is North Queensland Fury.

"Veel meer Nederlanders kiezen ervoor om in Australië te gaan voetballen", merkt ook Sikora. "Het niveau stijgt, het weer is hier top en de mensen zijn, zoals ik al zei, aardig en laid back. Wat mij persoonlijk trekt is de cultuur. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk verschillende culturen te ervaren, lekker mijn spelletje te spelen en te genieten van het leven. Ik word ook een dagje ouder, haha, dus ik pak alles wat er op mijn pad komt. Dat is nu Perth en daar ben ik dolgelukkig mee."



Over Sikora's rol bij zijn nieuwe werkgever liet Perth Glory-trainer David Mitchell zich al in de eerste trainingsweek van de aanvaller uit. "Victor brengt ervaring mee van het hoogste Europese niveau en ik ben ervan overtuigd de fans hem graag zien spelen. Hij is een veelzijdige voetballer", liet de trainer zich ontvallen. Inmiddels voelt de Nederlander zich al aardig thuis in het Australische. Het contact met zijn medespelers is vanaf dag één goed.

"Ja, mijn medespelers weten waar ik gespeeld heb en daar hebben ze veel respect voor. Dat is soms ergens anders nog wel eens ver te zoeken. Er lopen hier veel jonge jongens rond. De trainer ziet in mij dan ook een speler die, doordat ik ervaring heb en goed Engels spreek, hen aan kan sturen. Daarom speelde ik de laatste wedstrijden ook op het middenveld. Het gaat me goed af en mijn medespelers pakken het goed op. Ze zijn erg leergierig, de boys."

Wanneer het seizoen in Australië ten einde is maakt Sikora opnieuw de balans voor zich op. Kiest hij wederom voor een nieuw avontuur, of keert hij terug naar Nederland. De toekomst zal het uitwijzen. "Als ik ooit stop, dan zou het zomaar zo kunnen zijn dat ik dat op de Nederlandse velden doe. Daar ben ik mijn carrière begonnen. Als het het toelaat om daar te stoppen dan zou dat, zoals men dat zo mooi zegt, de cirkel rond maken."

Lees meer over:

Deel via