Sergio van Dijk maakt naam in Australië

5 maart 2009 om 11:47

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse komaf. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham ver buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. De aftrap van de verhalenserie Grenzeloos wordt verricht door Sergio van Dijk, speler van het Australische Queensland Roar.

Edwin Radstaat
AMSTERDAM

Sergio van Dijk maakte in 2008 de overstap van Nederland naar de Australische A-League. De aanvaller kwam eerder in zijn carrière uit voor FC Groningen, Helmond Sport en FC Emmen. Met name in Drenthe vestigde hij naam als goaltjesdief. In drie seizoenen kwam hij tot veertig treffers. Ondanks de vele doelpunten die hij namens FC Emmen maakte, koos de aanvaller voor een nieuwe uitdaging in zijn voetballoopbaan. Van Dijk vertrok naar Australië om zijn carrière voort te zetten bij Queensland Roar.

"Die keuze maakte ik vooral, omdat ik toen al zo'n zes seizoenen op eerste divisie-niveau voetbalde. Een stap naar de Eredivisie zag ik niet zo snel gebeuren, dus dacht ik aan een transfer naar het buitenland. Mijn voorkeur ging dan wel uit naar echt een heel ander land, dus niet net over de Nederlandse grens. Ik zag het ook als een mooie ervaring in mijn privéleven. Voetballen en ook nog wat zien van de wereld, is voor mij de ideale combinatie", aldus Van Dijk tegenover VoetbalPrimeur.


Sergio van Dijk: "Australië heeft me tot nu toe veel goeds gebracht" (Foto's: Pro Shots)

Queensland Roar was de eerste club die interesse toonde in de veelscorende aanvaller. Het bleek een schot in de roos. "Dit was de eerste stage die ik kreeg aangeboden. Ik had een contractverlenging van FC Emmen al afgewezen voordat er überhaupt interesse van een andere club was. Ik was er van overtuigd dat ik ergens in de wereld een goede club kon vinden. Ik had me voorgenomen dat als het écht zou moeten, ik door zou zoeken tot ik er bij neer viel", zegt Van Dijk. "Ik had ook een voordeel: ik stond open voor álle buitenlandse aanbiedingen, waar dan ook. De meeste spelers hebben toch wat voorkeuren die de kans op het vinden van een club kunnen verkleinen. Het gevoel bij Australië was meteen goed en ik wilde er ook direct heen. Gelukkig draaide ik een goede stage bij Queensland Roar en kon ik direct tekenen."

Het eerste seizoen in Australië verliep zowel voor de aanvaller als voor de club zeer succesvol. Queensland Roar werd echter op de laatste speeldag van de competitie uitgeschakeld voor de finale om het Australische landskampioenschap. "Zo kort na de nederlaag ben ik eigenlijk nog zeer teleurgesteld. Vooral omdat we zo dicht bij een grote finale waren. Maar belangrijker nog bij winst hadden we de Aziatische Champions League gehaald. Het is dus heel zuur op dit moment. Maar uiteindelijk hebben wij een goed seizoen gedraaid. We speelden het aantrekkelijkste voetbal in de competitie en deden dat ook nog eens met een jong elftal. Aan het begin van het seizoen hadden we getekend voor dit resultaat, maar uiteindelijk vinden we toch dat we er misschien meer uit hadden kunnen halen."

De Nederlander wist dit seizoen in 23 wedstrijden twaalf keer het net van de tegenstander te vinden. Met het genoemde aantal vestigde de spits een record in de Australische A-League. "Dit is een heel goed jaar geweest op voetbalgebied. Hoewel ik het in de eerste helft van het seizoen wat ongelukkig was in de afwerking, ben ik nooit aan mezelf gaan twijfelen. De tweede seizoenshelft liep het als een trein en dat heeft in totaal twaalf doelpunten opgeleverd. Dat is trouwens ook de hoogste doelpuntenproductie van een buitenlandse speler in de A-League ooit", vertelt Van Dijk, die aan het einde van het voetbalseizoen door de Australische voetbalkenners beloond werd met de prijs van beste speler van het seizoen.


In zijn eerste seizoen vestigde Van Dijk direct een Australisch doelpuntenrecord.

De spits ondertekende voor aanvang van dit seizoen een contract voor twee jaar bij zijn huidige werkgever. Een terugkeer naar Nederland is voorlopig dan ook niet waarschijnlijk. "Ik heb het hier absoluut naar mijn zin, eigenlijk al vanaf de eerste week. Dus een langer verblijf is een reële mogelijkheid. Ik heb mezelf eigenlijk verbaasd door meteen in mijn eerste seizoen een goede prestatie neer te zetten Nu kunnen er dan ook weer wat deuren open gaan. Ik zou nog wel stapje hogerop willen kijken. Misschien in Japan, Zuid Korea of Amerika. Om eerlijk te zijn hoef ik niet echt terug naar Nederland."

Van Dijks sportieve prestaties vallen dus in de smaak bij de Australiërs. De in Assen geboren speler geniet op zijn beurt volop van het leven Down Under. "De levensstijl bevalt uitstekend. De mensen zijn vriendelijk en je hebt hier zon, zee, strand en voetbal. Ik heb echt niets te klagen! We trainen hier heel vroeg vanwege de warmte. Ik sta op rond half zes, maar met dat lekkere zonnetje heb ik echt geen moeite om mijn bed uit te komen", aldus een opgetogen Van Dijk.

"Ik kijk met een goed gevoel terug op dit eerste jaar", gaat de aanvaller verder. "Vooral qua goals ben ik zeer tevreden en ik heb me ook goed kunnen aanpassen aan het fysieke voetbal. Verder verwachten ik en mijn vriendin Laura ook ons eerste kindje. Dus wat dat betreft heeft Australië me tot nu toe veel goeds gebracht."

Ondanks de grote groei die de voetbalsport in Australië doormaakt is het nog niet de populairste sport van het land. Soccer moet sporten als rugby en Australian Football nog voor zich dulden. Van Dijk: "Veel mensen kennen het voetbal nog niet echt. Het is een sport in opkomst die elk jaar groter wordt. Toch is er al veel mediabelangstelling en zitten er behoorlijk veel supporters op de tribune, gemiddeld zo'n twintigduizend, bij wedstrijden. Het grote verschil zit in de tactiek en inzet. Tactisch zijn ze hier nog niet zo sterk als in de Europese landen. Vooral het spelen op balbezit, spelsituaties herkennen en tempowisselingen veroorzaken nog de nodige problemen."

"Er wordt hier in een heel goed tempo gespeeld met veel kracht en vooral fysiek voetbal. Daardoor worden er veel fouten gemaakt. Het grote verschil is dat er hier bij balverlies net zo hard aan gewerkt wordt om de bal weer terug te veroveren. Wel proberen ze het spel hier steeds meer te veranderen door kennis op te doen van belangrijke voetballanden, zoals Nederland. Niet voor niets zitten er veel Nederlandse mensen in de Australische voetbalbond."

Lees meer over:

Deel via