Molenaar: Was graag de Maldini van AZ geworden

Molenaar: "Was graag de Maldini van AZ geworden"

Gepubliceerd: zaterdag 9 mei 2009 om 18:52za 09-05-2009 om 18:52

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse komaf. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham (ver) buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Ditmaal sprak VoetbalPrimeur met Beau Molenaar (24), tegenwoordig keeper van Skeid Fotball in de Noorse eerste divisie.

Robert Kuijpers
AMSTERDAM

Molenaar werd op steenworpafstand geboren van het oude AZ-stadion, de Alkmaarderhout. Zijn eerste profclub was dan ? niet geheel toevallig - AZ. Tot een debuut bij zijn jeugdliefde kwam het echter nooit. Bij FC Omniworld, wat hem twee jaar huurde van de Alkmaarders, mocht hij in 2005 voor het eerst zijn opwachting in het betaalde voetbal maken. Toch hoopte hij stiekem op een lange carrière in Alkmaar. ?Ik was nog erg jong en het enige doel wat ik toen voor ogen had was het eerste van AZ.? Debuteren deed hij echter nooit voor AZ. Na zijn verhuurperiode keerde hij terug in De Hout. Als derde keeper welteverstaan. ?Er was alleen plaats als derde keeper in de selectie. Ik en AZ zagen dat niet als een juiste optie. Op dat moment hebben we besloten verder te kijken.? Het op handen zijnde vertrek deed de Alkmaarder in hart en nieren pijn. ?Nadat ik er zolang gespeeld had en altijd mijn hond naast het stadion uitliet, was het even moeilijk om weg te gaan daar. Het was mooi geweest om de Maldini van AZ te worden?, lacht hij.

Cyprus werd zijn bestemming. Via zijn toenmalige zaakwaarnemer kwam hij in de zomer van 2007 in contact met Apollon Limassol. ?Na twee seizoenen Omniworld had ik de Jupiler League wel gezien. Het was tijd voor iets anders, ik had niet het gevoel dat ik me daar nog veel kon ontwikkelen. Het buitenland kwam op m?n pad en klonk veelbelovend. Daarom leek me dat een mooie, goede stap op dat moment. Ik vind het prachtig dat ik door het voetbal zoveel kan zien en nieuwe mensen ontmoet.? Hoe interessant het avontuur ook klonk, zijn verblijf op Cyprus liep uit op een teleurstelling. Wegens achterstallige betalingen vertrok hij al na een half jaar.


Beau Molenaar (Foto: Pro Shots)

Na zes maanden clubloos te zijn geweest kwam hij in de zomer van 2008 in Noorwegen terecht, bij Notodden FK. Slechts vier maanden bleef hij bij de kleine club. FK Haugesund kwam op zijn pad, een club die acteert op het op één na hoogste niveau van Noorwegen, de Adeccoliga. Het vertrouwen is direct van beide kanten groot. ?Na vier maanden bij de eerste club kwam er een grotere en mooiere club naar me toe en heb ik die stap gemaakt. Al na twee maanden en zes wedstrijden heb ik voor drie jaar bijgetekend.? Toch komt hij op dit moment niet uit voor Haugesund, maar voor Skeid Fotball. ?In de voorbereiding van dit seizoen raakte ik geblesseerd aan mijn knie en heb daardoor de hele start gemist. Nu ben ik verhuurd voor de eerste paar maanden van het seizoen om weer in het ritme te komen?, legt hij zijn snelle (tijdelijke) vertrek bij Haugesund uit.

In Noorwegen denkt de 1 meter 83 lange keeper zich flink te kunnen ontwikkelen. ?Ik koos voor Scandinavië omdat ik voel dat dit voetbal mij veel beter gaat maken. Mijn zwakkere punt was altijd het fysieke en ballen van de flanken. Hier moet je mee in die manier van voetballen en daardoor boek ik veel vooruitgang op dat gebied.?


 Molenaar verwacht na zijn periode bij Skeid gewoon weer terug te keren bij zijn eigenlijke werkgever. ?Die club zal volgend jaar op het hoogste niveau spelen, daar ben ik van overtuigd. Ik heb zeer sterke wedstrijden voor ze gespeeld en ben daarvoor beloond met een nieuw contract voor drie jaar. Ik neem dus aan dat de club grote plannen met me heeft?, zegt hij vol zelfvertrouwen. Molenaar heeft dan ook hoge verwachtingen voor de toekomst. ?Mijn plannen zijn nog steeds erg groot. Ik zal me blijven ontwikkelen en heb een sterke drive om het internationaal ?te maken?. Ik blijf dromen over een grote club en heb het gevoel dat ik op de goede weg ben. Ik ben nog jong, speel alles en het gaat super nu. Zolang ik dit volhoud komt de volgende stap vanzelf.?

Haugesund is een professionele club met grote plannen, zo vindt Molenaar. ?De faciliteiten van de club waar ik onder contract sta zijn op niveau. Het is een club die goed ontwikkeld is op elk gebied en die probeert zo professioneel mogelijk te werken. Er wordt inmiddels ook een nieuw stadion gebouwd. Deze club waar ik nu even zit iets kleiner en daardoor ontbreekt het soms nog wel eens aan het een en ander. Maar het is voor even en daar kijk ik dan ook wel even doorheen en probeer het beste er uit te halen.?

Moeite om zich aan te passen heeft Molenaar eigenlijk nooit. ?Ik heb er nooit moeite mee me in een groep te voegen. Je deelt sowieso dezelfde grote passie en Noren zijn, zodra ze zien dat je oké bent, zeer vriendelijke, gastvrije mensen. Mijn trainer hier is een grote naam in Noorwegen en ik werk erg prettig met hem. Zolang je presteert en je werk doet zie ik daar ook nooit moeilijkheden ?

Toch ziet de schotstopper het team graag anders voetballen, maar weet hij tegelijkertijd dat ze realistisch moeten zijn. ?Dit team is een erg verdedigend team en moet het hebben van werklust en strijd. Ik zou graag wat meer voetbal zien en wat meer initiatief, maar deze ploeg weet goed waar ze staan en is zeer gedisciplineerd. Elke tegenstander heeft het moeilijk om ons kapot te maken.?

Ook qua levensstijl is het goed toeven in Noorwegen. In vergelijking met Nederland verschilt het niet veel, oordeelt Noorwegen. ?Het leven hier is vrijwel hetzelfde als in Nederland. Het is natuurlijk veel groter dus je reist onwijs veel, maar qua cultuur zijn de verschillen klein. Ik heb het erg naar m?n zin het is een prachtig land met allerlei schoonheden. Voetbal is hier sport nummer één en het leeft erg.?

Het voetbal verschilt wel veel. Waar in Nederland verzorgd en aanvallend gespeeld wordt, is dat in Noorwegen totaal anders. ?Die vraag wordt vaker gesteld, maar ik kan het zelf nooit vergelijken. Het voetbal is zó anders. Het klopt wat men denkt in Nederland over voetbal in Scandinavië: erg fysiek en hardwerkend.? Mede om de mentaliteit scouten veel Nederlandse clubs in Scandinavië, en dus ook in Noorwegen. ?Heel verstandig?, zo oordeelt Molenaar. ?Zeker met het oog op verdedigers en middenvelders die hier spelen. De discipline is zó goed. Verdedigend zijn spelers dan ook vaak op hoger niveau dan in Nederland, maar voetballend is het wel wat minder, dus het is maar net wat ze zoeken.?

Een terugkeer naar Nederland ziet hij pas aan het einde van zijn loopbaan zitten. ?Once, I will return, when I?ve completed my mission!?

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws