Kargbo: "Beenhakker was als een vader voor mij"
Het is de veelzeggende reactie van Ibrahim Kargbo, middenvelder van Willem II, op zijn bewogen leven. Het weerhoudt de 27-jarige Afrikaan er niet van om gemotiveerd te blijven. "Ik wacht op de kans om hogerop te gaan."
André Trompers
TILBURG
Zijn ambitie steekt hij niet onder stoelen of banken. Kargbo is dan wel speler van Willem II, hij vertrekt liever vandaag dan morgen naar een grote Europese club waar hij echt kan laten zien wie Ibrahim Kargbo is. De speler uit Sierra Leone was op jonge leeftijd het grootste talent van de Belgische competitie, groter nog dan spelers als Emmanuel Eboué (Arsenal), Yaya Touré (Barcelona) en Didier Zokora (Sevilla). Jongens die destijds ook in België speelden, maar nu bij de Europese top actief zijn. "Ze regelen nog vaak tickets voor mij, dan ga ik wedstrijden kijken bij hen. Die jongens hebben nog altijd veel respect voor mij omdat ik toen in België dé man was."
Leo Beenhakker
Waar het de eerder genoemde jongens op het juiste moment voor de wind ging, liep het juist mis bij Kargbo. Al op zeer jonge leeftijd werd hij door Feyenoord weggeplukt uit Zweden. "Ik ging op mijn veertiende naar Zweden. Een prachtige kans voor iemand uit Sierra Leone. Het land was in oorlog, ik leefde op de straat, ik moest dolgelukkig zijn dat ik het land kon verlaten voor een toekomst in het buitenland. In Zweden zagen ze al snel dat ik talent had, maar ik kwam daar aan in de winter, het was toen zo koud dat ik gewoon niet kon voetballen." Zijn talent bleef echter niet onopgemerkt en een kleine twee jaar later arriveerde de krachtpatser in Rotterdam, waar hij al snel mee mocht trainen met de selectie, destijds onder trainer Leo Beenhakker.
Als die naam wordt genoemd, beginnen de ogen van Kargbo te twinkelen. "Hij was als een vader voor mij. Ik zie hem nu zo vaak op tv, ik wil hem graag snel weer een keer in het echt zien, alleen om hem te bedanken voor wat hij voor mij heeft gedaan. Ik trainde toen met jongens als Julio Ricardo Cruz, Jon Dahl Tomasson, Bonaventura Kalou en Ulrich van Gobbel. Al die namen, voor een jonge jongen is dat fantastisch."
Na het vertrek van Beenhakker en zijn verhuur aan RWDM kwam er een einde aan de periode van de international in Rotterdam-Zuid. Na enkele jaren Sporting Charleroi en een kort avontuurtje bij het Turkse Malatyaspor keerde Kargbo terug naar RWDM, wat na een fusie inmiddels was omgedoopt tot FC Brussels.
Anderlecht en Perugia
Op dat moment had hij één van zijn grootste teleurstellingen uit zijn loopbaan echter al achter de rug, als hij terugkijkt althans. Op jonge leeftijd was er namelijk contact met Anderlecht en Kargbo tekende zelfs een contract bij Paars-Wit. Op het laatste moment koos hij er echter voor om de stap naar de Belgische top nog niet te maken. "Als ik terugkijk had ik het denk ik toch moeten doen. Ze gaven niet veel later Vincent Kompany de kans, maar ik weet zeker dat ik op dat moment een betere voetballer was met meer ervaring. En ja, als je Kompany nu ziet, hij is een lucky boy bij Manchester City."
Nog meeslepender is het Perugia-verhaal, waar hij ook al een contract had getekend. "Ik had mijn kluisje, mijn kleding, alles was geregeld door de club. Een vernieuwde Italiaanse wetgeving gooide echter roet in het eten. De Italiaanse bond was zo kwaad dat een wisselspeler van Perugia Italië had geveld op het WK, dat er plotsklaps werd besloten om nog maar drie niet-EU-spelers toe te staan per selectie. En ik was nummer vier bij Perugia, mijn boezemvriemd Mohammed Kallon belde me op en een dag later vertelde de club het mij persoonlijk. Dat was echt een heel slecht moment voor mij, zeker omdat de club niets liever wilde dan dat ik bleef."
In diezelfde periode was er ook interesse van onder meer Schalke'04, Juventus en Parma, maar na de misgelopen transfer keerde Kargbo terug naar België. Sinds 2006 is hij weer terug in Nederland. "Willem II is een fijne club, dat zeker, maar ik hoop dat ze met me meedenken en dat ze me een mooie toekomst gunnen. Ik wil later terug kunnen komen in Sierra Leone en echt iets bereikt hebben in een grote Europese competitie."
Sierra Leone
Sierra Leone, het land van herkomst van Ibrahim Kargbo, is één van de kleinere landen in Afrika. De speler van de Tricolores heeft álles over voor het door een burgeroorlog getroffen land. Onder de noemer van de stichting CARE is hij hard bezig om met name de jeugd in het land de helpende hand toe te steken. Zijn inzet werd in 2008 door de FIFPro zelfs beloond met de Football for Peace Award, een jaarlijkse prijs voor een speler die zich inzet voor de maatschappij. "Wat was ik trots op dat moment, mijn project werd verkozen boven dat van mensen als Pele en David Beckham."
De geldprijs van 25.000 euro werd door de voetballer direct weer in projecten voor zijn land gestoken. "Containers met goederen zijn verscheept naar Sierra Leone, allemaal om iets voor het land te doen." Kargbo zet zich vooral in voor jonge gevangenen, die na hun vrijkomen amper een toekomst op kunnen bouwen. "Ik was jaren geleden in een gevangenis en de kinderen kwamen naar mij toe om hulp te roepen, dat raakte me echt. Als ze terug op straat komen hebben ze niks, zelfs nog geen shirtje om aan te doen. En dan weet je het wel he, dan gaan ze weer de fout in. Ik vind dat je mensen moet kunnen vergeven, niet vergeten, maar wel vergeven."
Met de hulp van Kargbo, vooral op het gebied van opleiding, hoopt hij de jeugd te kunnen helpen, zo goed en zo kwaad als het kan in een land dat nog altijd gebukt gaat onder de vroegere burgeroorlog. "Het is iets wat ik altijd zal blijven doen, mensen helpen. Ik doe alles met behulp van mijn eigen kracht en met de hulp van God, ik geef niet op."
Kleine Lionel Messi
Het niet opgeven, komt terug in de ambitie van Kargbo. "Ik ben in de kracht van mijn leven, mijn kans gaat komen, ik weet het zeker. Ik wil Champions League spelen, zo snel mogelijk." En als het 'papa' Kargbo niet lukt, dan moet het zijn zoons maar gaan lukken. Twee heeft hij er, één van negen en één van twee, daartussen zit een dochter van acht jaar oud. "Ze komen elke wedstrijd kijken als het kan, mijn dochter zegt vaak dat ik beter kan stoppen omdat we altijd verliezen", grapt hij.
Vol trots spreekt hij vooral over de jongste telg uit het Kargbo-gezin. "Dat is mijn kleine Lionel Messi, hij kan echt alles met een bal, fantastisch om te zien. Ik hoop dat hij in de toekomst gaat bereiken, wat ik niet heb kunnen bereiken."