Onzekere toekomst voor Hellings in Roeselare

13 juni 2010 om 15:02

Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse komaf. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Dit keer sprak VoetbalPrimeur met Sergio Hellings. Hij staat momenteel onder contract bij het recent naar de tweede klasse van België gedegradeerde KSV Roeselare.

Edwin Radstaat
AMSTERDAM

Hellings slaagde er met zijn ploeg niet in om zich via de nacompetitie alsnog te handhaven op het hoogste niveau van het betaalde voetbal in België. Eupen promoveerde en Roeselare moet komend seizoen zijn wedstrijden spelen in de tweede klasse. Dit tot grote teleurstelling van de verdediger.

"Uiteindelijk hebben we deze degradatie aan ons zelf te danken. We hebben nooit het niveau gehaald dat nodig was om ploegen als Eupen, KSVK United en Mons-Bergen onder ons te houden. We hebben in de hele eindronde maar één duel weten te winnen, dat zegt veel. De degradatie kwam hard aan bij de spelers en de technische staf. Na de uitwedstrijd in de bus was er een enorme teleurstelling. Er is tijdens de terugrit van twee uur nauwelijks een woord gesproken", aldus de Nederlander tegenover VoetbalPrimeur.




De degradatie kan de sportieve toekomst van de 25-jarige verdediger een andere wending geven. Dit ondanks zijn nog twee jaar doorlopende contract bij Roeselare. "Natuurlijk zal er veel gaan veranderen binnen het team. Zo heeft het bestuur nu aan mij de keus gelaten om te blijven of om naar een andere club uit te kijken die wel uitkomt op het hoogste niveau. Ik laat het nu maar even op me afkomen en bereid me gewoon voor op het nieuwe seizoen. Waar dat zal zijn, dat weet ik nog niet."

Roeselare eindigde tijdens het reguliere seizoen op de vijftiende plaats en profiteerde van het door geldproblemen uit de competitie gehaalde Excelsior Moeskroen. ?Vooraf gaf ik ons een goede kans om ons direct te handhaven. We hebben het moeilijk gehad dit seizoen, maar ik vind toch dat we er meer uit hadden kunnen halen. Ik kan niet ontkennen dat het faillissement van Moeskroen als een geschenk kwam. We stonden er in die fase van de competitie niet goed voor en konden door de ontwikkelingen destijds directe degradatie voorkomen."

Hellings begon zijn professionele loopbaan in Amsterdam, in de jeugdopleiding van Ajax. Op vroege leeftijd droeg hij het roodwitte shirt. ?Ik was ongeveer zes jaar en speelde nog bij mijn amateurvereniging SV Bijlmer toen een elftalleider mijn vader erop attent maakte dat er talentendagen voor Ajax gehouden zouden worden. Deze man vond dat ik veel talent had en dat ik eens mee moest doen. Ik had toen nog geen idee wat Ajax precies inhield. Ik voetbalde altijd op straat met vrienden, maar het ?echte? voetbal interesseerde me helemaal niet, totdat ik mij meldde op het oude Ajax-terrein voor de eerste dag van die talentendagen. Ik herinner me dat ik erg onder de indruk was van het stadion en ik wilde er heel graag ooit in spelen. Ik was erg zenuwachtig maar ik heb uiteindelijk alle selectierondes gehaald.?

De daaropvolgende tien jaar doorliep de verdediger de gehele jeugdopleiding. ?Ik kreeg op mijn zestiende een contract. Dat was als een droom die uitkwam. Het betekende indirect dat ik een grote kans had om in het eerste elftal van Ajax te spelen. Het is er echter helaas nog nooit van gekomen. Ik heb er toen bewust voor gekozen om te vertrekken bij Ajax omdat ik naar mening meer kans had om elders door te breken. Ik heb er een hele leuke tijd gehad en heel veel geleerd. Het blijft de vraag of ik het eerste elftal zou hebben gehaald als ik bij Ajax. Ik merk nog steeds dat Ajax overal bekend is en ik ben er wel trots op dat ik daar heb gespeeld.?

In 2002 werd Hellings door Anderlecht voor een aanzienlijk transferbedrag overgenomen van Ajax. Sportief gezien voldeed de daaropvolgende periode niet geheel aan de verwachtingen. ?Anderlecht kende ik als het Ajax van België. Als ik naar het Belgische voetbal keek dan was het meestal Anderlecht. Het was niet makkelijk om op mijn zeventiende de keuze te maken om van Nederland naar België te verhuizen. Het betekende dat ik voor het eerst alleen zou gaan wonen en nog veel meer, maar ik was er al vrij snel uit dat dit mijn nieuwe club zou worden. Dit zeker nadat ik een paar keer naar Brussel was geweest om te zien hoe het er allemaal aan toeging. Het was voor mij helemaal duidelijk toen ik had gesproken met de toenmalige hoofd jeugdopleidingen van Anderlecht, Peter Ressel. Hij had me vaak zien spelen met Ajax en met de verschillende selecties van het Nederlands elftal. Hij liet me weten hoe graag Anderlecht mij wilde vastleggen. Hij is ook al heel lang mijn zaakwaarnemer.?

?Het was voor mij geen grote omschakeling van Amsterdam naar Brussel. Er werd ook nederlands gesproken en Brussel is ook een grote stad net als Amsterdam  Het meest moest ik wennen om alleen te wonen. Gelukkig had ik toen Sherjill MacDonald , die ook van Ajax naar Anderlecht was gegaan maar wel een jaar eerder. We trokken veel met elkaar op in die periode en hebben veel aan elkaar gehad.?

Ondanks het feit dat Hellings geen wedstrijden speelde in het eerste elftal van de Belgische topclub was er interesse vanuit Engeland voor de verdediger. ?Dat klopt. Na twee seizoenen  Anderlecht had ik nog steeds geen officiële wedstrijd voor een eerste elftal gespeeld. Het leek zowel Anderlecht als mij beter om verhuurd te worden om zo ervaring op te doen. Ik heb toen eerst een maand stage gelopen bij Middlesbrough. Die club wilde me huren, maar de kans dat ik daar aan spelen toe zou komen was vrij klein. Ze speelden toen nog in de Premier League. Doordat ik het zo goed deed op die stage was Leeds United ook geïnteresseerd, maar die club stond er toen financieel heel slecht voor en ik heb toen besloten om verder te kijken.?



Drie jaar na het ondertekenen van een contract bij Anderlecht kreeg de carrière van de talentvolle speler een vervolg op huurbasis in Nederland. ?Toen kwam Heracles, dat toen nog in de Jupiler League speelde. Ze draaiden bovenin mee en ze waren het jaar ervoor net promotie misgelopen. Dat leek me een mooie club omdat ik ervan overtuigd was dat ik daar genoeg ervaring zou kunnen opdoen. En dat bleek geen slechte beslissing. We werden dat jaar kampioen en promoveerden naar de Eredivisie.  Ik heb er ook een hele leuke tijd gehad en heel veel leuke mensen ontmoet. Ik was er graag gebleven ,maar moest toch vertrekken. Ik stond ook nog steeds onder contract bij Anderlecht en Heracles zou mij na die twee seizoenen moeten overnemen, maar men heeft toen ervoor gekozen dit niet te doen.?

De periode in Nederland kreeg na het vertrek bij Heracles Almelo een vervolg in de Jupiler League bij AGOVV. Zijn goede prestaties bleven niet onopgemerkt en hij maakte de overstap naar Leicester City. Het was altijd een droom voor mij om in Engeland te mogen spelen. Tijdens mijn stageperiode bij Middlesbrough wilde vooral de toenmalige technisch directeur, Don Mackay, mij graag vastleggen. Nadat we er niet uitkwamen met Middlesbrough zei hij dat we contact moesten houden.?



?Na mijn periode bij AGOVV was ik transfervrij en Mackay werkte inmiddels bij Leicester City als technisch directeur en adviseur. Via mijn zaakwaarnemer hoorde ik dat Leicester City geïnteresseerd was. Ik hoefde eigenlijk niet lang na te denken over wat ik wilde. Jammer genoeg is het niet gelopen zoals ik gehoopt had. Het was een zwaar seizoen waarin veel gebeurde zowel op als naast het veld. In de eerste maand dat ik daar was vetrok Mackay, omdat hij en de manager niet konden samenwerken. Dat was voor mij persoonlijk wel een tegenvaller omdat hij juist de persoon was die mij kende aangezien ik in Engeland onbekend was. We hebben dat seizoen ook nog twee trainerswissels gehad en zijn uiteindelijk gedegradeerd zonder dat ik een officiële wedstrijd heb gespeeld. Desondanks heb ik geen spijt van mijn overgang naar Leicester City.?

Het hoogtepunt uit de carrière van Hellings is zonder twijfel het kampioenschap met Heracles in de eerste divisie. ?En mijn transfer naar Engeland?, voegt Hellings daar snel aan toe. ?Dat zijn twee dingen die ik niet snel zal vergeten. Uiteindelijk is dat waar je het allemaal voor doet. Ik heb eigenlijk maar een echt dieptepunt gehad en dat was een zware knieblessure die ik had opgelopen toen ik nog bij Anderlecht speelde. De revalidatie heeft erg veel energie gekost en was mentaal erg zwaar.?

Lees meer over:

Deel via