Zakkers en Stijgers: Liga BBVA
Reon Boeringa
Zakkers
Van grootmacht tot schlemiel
De verslagenheid was afgelopen zaterdag enorm in A Coruña. De lokale trots Deportivo had zojuist thuis met 2-0 verloren van Valencia en daarmee werd degradatie bezegeld voor de club. Waar is het misgegaan? Het zal een vraag zijn die de komende weken door de hoofden van de supporters van de blauw-witten blijft spoken.
La Liga verliest met Deportivo een voormalige gigant. Sinds de promotie begin jaren ?90 werkte de club uit het meest noordwestelijke hoekje van Spanje zich onder leiding van Javier Irrureta op van kleinduimpje tot club om rekening mee te houden. Steeds vaker eindigde Deportivo uit het kleine A Coruña in het linkerrijtje en rond de eeuwwisseling kende de club zijn gloriedagen, met sterspelers als Juan Carlos Valeron, Roy Makaay en Diego Tristan in de gelederen. De club pakte in 2000 zijn eerste en nog altijd enige landstitel en overwinterde de seizoenen erna steevast in de Champions League. Het waren ongekende successen voor een club van het formaat van Deportivo.
De afgelopen jaren raakte het sportieve fort van Deportivo door financiële moeilijkheden en het daardoor gedwongen vertrek van sterspelers steeds meer in verval. Van de subtop zakte Deportivo naar de middenmoot, tot de verrassende eerste degradatie in twintig jaar dit seizoen. Opmerkelijk is dat tijdens de laatste wedstrijd tegen Valencia clubiconen Manuel Pablo en Valeron, die ook de gloriedagen van de club beleefden, in het veld stonden. Of zij de club ook volgend seizoen in de Segunda Division zullen bijstaan is de vraag.
Hércules Alicante: gegokt en verloren
Dat Hércules na één seizoen op het hoogste niveau weer afdaalt naar de tweede klasse geldt niet echt als een verrassing, maar de club hoopte op meer na de succesvolle start aan dit seizoen en de forse investeringen in de zomer.
Hércules kwam dit seizoen voor het eerst in veertien jaar weer uit in La Liga en dat wilde president Valentin Botella weten ook. Hij trok de geldbuidel en verwende de fans met grote namen als David Trézeguet, Nelson Valdez en Royston Drenthe. Na de goede start aan het seizoen (er werd zelfs gewonnen bij FC Barcelona) droomden de supporters zelfs even van een plek in het linkerrijtje.
In de tweede seizoenshelft kwam Hércules hard terug op aarde. Er gingen steeds meer wedstrijden verloren en op de 36ste speeldag ?tegen Real Mallorca- werd het vonnis van de club uit Alicante definitief voltrokken. Het betekent dat de club weer terechtkomt in de vertrouwde Segunda Division, waar het tussen 2005 en 2010 ook al speelde.
Almeria: gewogen en veel te licht bevonden
Na vier seizoenen in de Liga BBVA keert Almeria komend seizoen weer terug in de Segunda. De club uit Andalusië was dit seizoen het lelijke eendje van de Spaanse competitie en kreeg tot twee keer toe liefst acht doelpunten om de oren (8-0 tegen Barcelona, 8-1 tegen Real Madrid. Uiteindelijk eindigde Almeria liefst veertien punten achter de veilige zeventiende plaats.
Uiteindelijk werd Almeria slachtoffer van zijn eigen succes. De club promoveerde in 2008 voor het eerst in zijn bestaan hoogste divisie, waar het stuntte met achtereenvolgens een achtste, elfde en dertiende plaats. Dat zagen de rijkere concurrenten ook en zij plukten de briljantjes weg uit het zuid-westen van Spanje. Felipe Melo toog naar de Serie A en Alvaro Negredo maakt zijn doelpunten nu voor grote buur Sevilla. Succestrainer Unai Emery werd weggekaapt door Valencia.
Dit seizoen nam Almeria met een afgeroomd elftal deel aan de competitie en ook twee trainerswissels mochten niet baten. Opkrabbelen en opnieuw beginnen geldt als devies in de tweede divisie.
Stijgers
Sevilla-derby weer op de kaart
De liefhebbers van het Spaanse voetbal hebben volgend seizoen nog een stadsderby om naar uit te kijken. Na die van Madrid, Barcelona en Valencia wordt ook de derby van Sevilla dan weer uitgevochten op het hoogste niveau, want Real Betis promoveerde als kampioen van de Segunda Division.
Sinds de degradatie in 2009 deed Betis elk seizoen mee om promotie, maar in de play-offs wilde het telkens niet lukken voor de groen-witten. Dit seizoen ontliep Betis de loterij van de nacompetitie en kroonde het zich voor de zesde keer kampioen van de Segunda Division.
La Liga krijgt er behalve een stadsderby een bijzondere club bij in Betis. De club ging de afgelopen seizoenen gebukt onder grote financiële problemen, de gevolgen van luchtfietserij begin deze eeuw. Het kleine Betis had met Denilson zelfs even de duurste speler aller tijden onder contract staan en beschikte ook over de zelfopgeleide vedette Joaquin (nu Valencia). In 2005 debuteerde Betis daardoor zelfs in de Champions League, maar erna zette het verval in. Drie seizoenen lang wisten de Verdiblancos degradatie net te ontlopen, maar in het seizoen 2008/09 kwam het sprookje op het hoogste niveau ten einde.
Madrid krijgt er een club bij
De Spaanse hoofdstad Madrid wordt volgend seizoen voor het eerst sinds 2003 weer vertegenwoordigd door drie clubs door de promotie van Rayo Vallecano. De club eindigde als tweede in de Segunda achter Real Betis en was daardoor verzekerd van een directe promotieplek.
In de jaren negentig was Rayo een typische jojo-club. Het eindigde steevast bovenin de ranglijst in de tweede divisie, maar eenmaal actief op het hoogste niveau duurde het vaak niet lang voordat degradatie een feit was. In 2000 kwam daar kortstondig een eind aan. Als promovendus eindigde Rayo knap negende op de ranglijst en het mocht op basis van het fair-play klassement zelfs de UEFA Cup in. Daarin reikte het uiteindelijk knap tot de kwartfinale.
Rayo hield het uiteindelijk vier seizoenen uit tussen de grote jongens, maar zakte in 2003 weer weg. In de Segunda zette het verval van Rayo door, wat in 2005 zelfs tot degradatie naar de derde divisie leidde. Na vier seizoenen in de anonimiteit sprong Rayo in 2008 weer terug naar de Segunda, waar het dit seizoen verrassend beslag legde op de tweede positie.
De derde promotieplek in Spanje wordt vergeven doormiddel van play-offs. Daar maken bekende gezichten als Celta de Vigo en Real Valladolid kans op. Het tweede elftal van FC Barcelona eindigt waarschijnlijk ook op één van de posities die rechtgeeft op nacompetitie, maar aangezien tweede elftallen niet hoger mogen spelen dan de Segunda Division zullen zij hun plaats moeten afstaan aan de uiteindelijke nummer zeven.