'Vechter' Bosschaart: "Ik knok altijd terug"
Fabian Bijman
DEN HAAG
Bosschaart (31) zet in Sydney zijn handtekening onder een éénjarige verbintenis bij de plaatselijke FC. Veel weet de verdediger van ADO Den Haag, die transfervrij vertrekt uit de Residentie, niet van zijn nieuwe werkgever. Het maakt de drang om zich Down Under te bewijzen er niet minder op. Bosschaart kijkt uit naar het avontuur, de gedroomde volgende stap in zijn voetballoopbaan.
"Dit is een unieke kans, die wil je pakken"
"In grote lijnen is alles geregeld, maar je moet zoveel voorbereidingen treffen wanneer je zo'n stap zet", vertelt Bosschaart tussen het geren van hot naar her door aan VoetbalPrimeur. De uitdaging om met het gehele gezin naar Australië te verkassen wilde Bosschaart desalniettemin niet laten lopen. Een kans uit duizenden die door de oud-speler van Feyenoord en FC Utrecht direct werd ingekopt.
"Als je al vijftien jaar in Nederland speelt en dit komt op je pad, dan hoef je daar niet lang over na te denken", zegt Bosschaart, die ook mocht rekenen op concrete interesse vanuit Indonesië. De lokroep van de Australische metropool bleek niet te weerstaan. "Sydney is één van de mooiste en grootste steden ter wereld. Dit is een unieke kans, die wil je pakken."
"Australië? Goed voor de Air Miles"
"Het is wel even aan de andere kant van de wereld, dat klopt. Je vliegt in een vrij weekend niet even terug naar Nederland, alhoewel het wel goed voor de Air Miles is. Ik heb deze stap besproken met mijn gezin en mijn ouders. Zij zijn voetbalfans, steunen me door dik en dun. Ook zij vinden dat ik deze kans moet grijpen. De eerste maand gebruik ik om het een en ander te regelen, daarna komt ook mijn gezin over."
Sydney FC, tweevoudig kampioen van Australië, eindigde het afgelopen seizoen op een enigszins teleurstellende negende plek in de A-League. Waar het voetbalniveau in Australië mee te vergelijken is durft Bosschaart op voorhand niet te zeggen. "Het Australische voetbal volg je niet zo, ik weet alleen dat er flink wat Nederlanders spelen."
"Ik laat alles lekker op me afkomen"
"Toevallig zijn er ook een paar jongens actief die ik nog ken van mijn tijd bij FC Utrecht. Daar heb ik al contact mee opgenomen. Het niveau durf ik niet in te schatten. Ik laat alles lekker op me af komen. Ik ben iemand die zichzelf makkelijk aanpast. Ik ben daar niet moeilijk in. Ik weet wel dat iedereen die ik spreek die in Australië is geweest daar het liefst wilde blijven."
Met zijn transfer naar Sydney FC komt er een einde aan een vijfjarig verblijf bij ADO Den Haag. Behoudens felicitaties van medespelers en een belletje van de commercieel directeur hoorde Bosschaart niets van de club waarvoor hij 110 competitiewedstrijden speelde. "Maar ik ga me daar niet druk om maken", reageert Bosschaart nuchter.
"Moet ik dan op ADO blijven wachten?"
"ADO heeft formeel ontslag voor me aangevraagd, dat is normaal. In de media gaf de club aan dat ze nog met me wilden praten over de toekomst, dat is nooit direct tegen mij gezegd. Ik rekende erop dat ADO zou komen, maar tot op heden hebben ze mij niet gebeld. Blijkbaar is dat normaal", zegt de oud-speler van FC Utrecht en Feyenoord met gevoel voor understatement.
"Moet ik dan op ADO blijven wachten? Toen dit op mijn pad kwam hoefde ik niet lang na te denken. Ik heb besloten deze kans te pakken. Uiteindelijk gaat het om mij. Dat het bestuur niets laat horen, tja, het moét niet. Ik heb wel felicitaties van veel spelers gekregen, dát vind ik dan wel weer fantastisch."
In Den Haag maakt Bosschaart diepe dalen en hoge toppen mee. Met als absoluut hoogtepunt het behalen van Europees voetbal. "Het eerste jaar dat ik bij ADO Den Haag kwam degradeerden we meteen, een jaar later promoveerden we weer. Na twee seizoenen vechten tegen degradatie, was dit jaar natuurlijk geweldig."
"Iedereen ziet alleen het negatieve bij mij"
Het verblijf van Bosschaart in Den Haag verliep net als de prestatiecurve van de club: grillig. Bosschaart hecht weinig waarde aan de kritiek die hij regelmatig voor zijn kiezen kreeg. "Iedereen ziet altijd maar het negatieve bij mij, terwijl ik veel goeds heb gedaan. Het feit dat ADO Europees speelt zie ik als een bekroning voor mijn jaren in Nederland. Over het algemeen zijn mensen positief over Pascal Bosschaart. Ik ben een vechter, heb me altijd teruggeknokt. Ik heb veel rotzooi meegemaakt bij ADO, maar ik stond er altijd."
Bosschaart, die bekendstaat als een speler die wel in is voor een dolletje, zal zijn grappen en grollen nu in het Engels moeten uitvoeren. Bij ADO kreeg hij afgelopen seizoen in elk geval alle ruimte om de joker uit te hangen. "Dit seizoen hebben we zo'n beetje alle clubrecords verbroken. We winnen twee keer van Ajax, verslaan PSV in Eindhoven. Dat we daar als ADO zijnde vóór de wedstrijd in polonaise de bus uit komen, is eigenlijk belachelijk. En dan nog winnen ook. Tekenend voor de groep die we hadden."
Australische competitie kleurt Oranje
Pascal Bosschaart is de volgende in een reeks van vele Nederlandse voetballers die hun geluk beproeven in Australië. Wat maakt een avontuur Down Under toch zo onweerstaanbaar? Dick Tuit, werkzaam bij Sport-Promotion, heeft daar wel een antwoord op. Het bureau hielp de afgelopen seizoenen verschillende voetballers uit de Nederlandse competitie aan een club in het land.
"Bosschaart is alweer de vijfde speler in twee jaar tijd die door bemiddeling van Sport-Promotion de overstap naar de A-League maakt", zegt Tuit. Victor Sikora (Perth Glory), Patrick Zwaanswijk (Central Coast Mariners), de Belg Pieter Collen (Brisbane Roar) en Gerald Sibon (Melbourne Heart) gingen Bosschaart voor.
"Met name de levensstandaard en natuurlijk het klimaat maakt het aantrekkelijk voor Nederlandse spelers en hun gezin om tegen het einde van hun loopbaan nog een paar jaar in Australië te spelen. Op sportief gebied zijn de clubs over het algemeen goed georganiseerd. De stadions en trainingsfaciliteiten zien er goed en verzorgd uit en ook op medisch gebied hebben de clubs het daar prima voor elkaar."
Het financiële aspect speelt volgens Tuit een minder grote rol. Spelers die daarvoor kiezen moeten zich vooralsnog richten op Oost-Europa en het Midden-Oosten. Een zogenaamd 'salary cap' maakt exorbitante salarissen onmogelijk in de A-League. "Toch wordt het niveau van de competitie steeds beter, de toeschouwersaantallen lopen bovendien op. De competitie is zich daar duidelijk aan het ontwikkelen."