Van Hemert: "Ik wil mijn kans grijpen in Denemarken"
Competities als de Australische A-League, de J-League in Japan en zelfs de Chinese Super League tellen tegenwoordig verschillende voetballers van Hollandse afkomst. VoetbalPrimeur zocht contact met spelers die tegenwoordig hun boterham buiten de Nederlandse landsgrenzen verdienen. Dit keer sprak VoetbalPrimeur met Roel van Hemert die momenteel speelt voor het Deense FC Hjörring.
Edwin Radstaat
AMSTERDAM
De 27-jarige verdediger maakte in 2011 de overstap van de Jupiler Pro League naar het in de eerste divisie van Denemarken uitkomende FC Hjörring. Het sterke spel van de Nederlander viel op in zijn nieuwe voetballand waardoor er al snel interesse kwam vanuit de hoogste afdeling. Van Hemert maakte twaalf jaar deel uit van de jeugdopleiding van Willem II en droeg later het shirt van Antwerp FC en Lierse SK.
Verrassende wending in carrière
De stap naar Denemarken was enigszins verrassend te noemen na zes seizoenen actief te zijn geweest in het Belgische betaalde voetbal. "Mijn zaakwaarnemers zijn Ole Tobiasen en Gunter Thiebaut van PN99 Sportsmanagement. Eerstgenoemde is van Deense afkomst en heeft daar nog contacten. Hij wees mij er op dat leven en voetballen daar voor mij een verrijking zouden kunnen zijn. Ik heb hier een aantal dagen rondgekeken en alles was goed geregeld bij de club. De aanbieding was goed en tot aan de dag van vandaag heb ik hier geen klagen", aldus Van Hemert tegenover VoetbalPrimeur.
Op zoek naar nieuwe uitdaging
De Nederlander had weinig tijd nodig om tot zijn keuze te komen om zijn carrière voort te zetten bij FC Hjorring. "Niet echt, het verhaal van de club, de faciliteiten en de aanbieding waren gewoon dik in orde. Ik werd er goed opgevangen en wilde echt eens buiten Nederland of België gaan spelen. De ambitie van de club sprak mij enorm aan. Daarnaast blijft het ook een verrijking om eens een keer je grenzen te verleggen en te kunnen proeven van een andere cultuur. Ik zou iedere voetballer aanraden om eens in het buitenland te gaan spelen als de gelegenheid zich voor zou doen."
Voor niks gaat de zon op
Hoewel zijn nieuwe omgeving prachtig is benadrukt de speler dat hij alleen naar Scandinavië is gekomen om te presteren. Het doel blijft een club in de hoogste divisie. "Het voetbal in Denemarken is te vergelijken met de Nederlandse stijl. Men speelt technisch voetbal in een hoog tempo en dan ook nog eens bij voorkeur zo aanvallend mogelijk. Ik heb me goed kunnen laten zien tijdens de eerste maanden waardoor er belangstelling kwam van clubs uit de hoogste afdeling van Denemarken. Dat is erg positief en een drijfveer om het nog beter te doen, want voor niks gaat de zon op. Ik ben ambitieus en ben hier niet om van de mooie natuur te genieten, en elke maand naar mijn leuke loonstrook te kijken. Ik wil me sportief verbeteren en zo hoog mogelijk spelen. De kansen zijn er en nu is het aan mij om deze dan te grijpen. Een kans kan je krijgen, maar dan moet je die wel met beide handen aanpakken."
Deense Jupiler League
Van Hemert is van mening dat er duidelijk verschil is tussen het spelen in Denemarken en de wijze waarop men het voetbal speelt in België "Het Belgische voetbal is anders dan waar ik nu speel. Ik heb er in de hoogste afdeling en in de tweede klasse gespeeld. De topploegen zoals onder meer Anderlecht, Club Brugge, AA Gent en Racing Genk brengen meestal goed voetbal. De ploegen daaronder spelen veelal op de counter waarbij wat meer fysieke strijd is dan in Nederland of Denemarken. Vergis je niet in het Belgische niveau. Daar lopen veel jonge talenten rond die in de Nederlandse of Deense competitie direct mee zouden kunnen spelen. Je kunt de divisie waar ik nu speel het beste vergelijken met de Jupiler League in Nederland. Ik denk dat het niveau hier net iets hoger is dan in de tweede klasse van België."
Wanbeleid bij Willem II
De ervaren verdediger blijft een speciaal plekje in zijn hart houden voor zijn eerste profclub Willem II. Terugkijken roept echter niet alleen positieve herinneringen op "Ik begon op zevenjarige leeftijd al bij Willem II. Ik heb er mijn eerste profcontract mogen tekenen en twaalf mooie jaren meegemaakt. Aan deze periode heb ik ook echte boezemvrienden overgehouden zoals Frank van Mosselveld en Hans Denissen. Ik heb het niet gered bij Willem II en daar zijn volgens mij meerdere redenen voor. Misschien was ik er nog niet klaar voor, maar niemand van mijn lichting zal ontkennen dat het ook kwam door het wanbeleid destijds bij de club. Willem II investeerde twaalf jaar in mij, ik was in ieder team basisspeler en mocht een contract tekenen. Ik mocht regelmatig meetrainen met het eerste elftal en plotseling moest ik wijken voor een Belgische jeugdinternational, Anthony Spinoza. Ik wil niets slechts zeggen over deze jongen want het was een aardige kerel. Door zijn komst moest ik echter opeens vertrekken. Hij heeft het ook niet gered in Tilburg."
Van Geel is een klasbak
Het vertrek van de huidige technisch directeur van Feyenoord, Martin van Geel, deed de Tilburgse club volgens Van Hemert geen goed. "Het ging met meer spelers zoals bij mij het geval was. We hadden toen echt een 'toplichting'. Willem II haalde veel spelers van buitenaf voor veel geld terwijl er voldoende talent bij de club aanwezig was. Het is allemaal verkeerd gegaan toen Barry Hulshoff kwam. Martin van Geel vertrok op het moment dat onze lichting doorbrak. De huidige technisch directeur van Feyenoord is een echte klasbak. Hij maakte van Willem II een gezonde en familiaire club in de Eredivisie. Na zijn vertrek kwamen er verkeerde mensen aan het roer in Tilburg. Het doet me pijn om te zien waar Willem II nu staat. Het had allemaal anders kunnen zijn."
Als tiener naar België
Na zijn periode in Tilburg maakte de Nederlander de overstap naar België. KV Turnhout was zijn eerste buitenlandse werkgever. "Het was heel leerzaam. Ik was negentien toen ik bij Willem II vertrok. KV Turnhout was een ambitieuze en leuke club. Fuat Capa, nu samen met Luc Nilis trainer van het Turkse Gençlerbirligi, had het daar voor het zeggen. Ik heb er twee fijne seizoenen gehad en veel geleerd. Ik ben de club dankbaar dat ik daar voor mezelf een naam op heb kunnen bouwen in het Belgische voetbal. Vervolgens werd ik weggekocht door FC Dender waar ik maar een halfjaar speelde. Daar kregen we echt een rare snuiter als trainer waardoor ik echt blij was dat Antwerp FC bij mij aanklopte."
Gemiste promotie bij Royal Antwerp FC
De voormalige Belgische grootmacht Royal Antwerp FC maakt nog altijd iets los bij Van Hemert. De club deed in de jaren dat de verdediger er actief was tevergeefs een gooi naar promotie. "De periode bij Antwerp FC was echt top. De club werkte toen ook al samen met Manchester United waardoor ik samen kon spelen met Johnny Evans, Darren Gibson, Danny Simpson, Frazier Campbell en Ryan Shawcross. Allemaal jongens die later in de Engelse Premier League actief waren. Royal Antwerp is nog steeds een fantastische club met ongelofelijke supporters. De mooiste club waar ik tot op heden heb mogen voetballen. Ik voel het nog altijd als een gemis dat we met deze club geen promotie af hebben kunnen dwingen. We zaten er drie seizoenen echt dichtbij. Als er één Belgische club op het hoogste niveau zou moeten spelen is dat Antwerp FC."
Genieten van Eerste Klasse
Na jaren actief te zijn geweest in de Belgische Tweede Klasse werd een droom werkelijkheid na de promotie met Lierse SK, het spelen in de hoogste klasse van België. "Lierse SK was toen ik arriveerde een van de topploegen in de tweede klasse, met de 'grote' Aime Antheunis als coach. Vedetten zoals onder andere Tomasz Radzinski,
Jurgen Cavens en Eric Deflandre maakten deel uit van het team. Er was ook nog eens een steenrijke eigenaar uit Egypte gekomen dus de ambities waren er om promotie af te dwingen. Ik speelde alles en werden kampioen en promoveerden naar de hoogste afdeling van het Belgische voetbal. Dat was het hoogtepunt van mijn carrière. Het was een echt volksfeest die meerdere dagen duurde. Die blije gezichten vergeet ik nooit meer. Het voorgaande seizoen was lastig. Sportief liep het niet en er was gerommel in de ploeg. Ik speelde nog wel veel wedstrijden in de basis waardoor ik de strijd aan mocht gaan met spelers zoals Steven Defour, Lukaku, Matias Suarez en Mbark Bousouffa."
In voetbal niets uitsluiten
Van Hemert speelde tot dusver nooit een duel in het Nederlandse profvoetbal. Hij is er niet de man naar om daar lang bij stil te staan. "Als ik eerlijk ben wil ik dat geen gemis noemen. Ik baal er nog wel van dat ik mede door het wanbeleid bij Willem II daar geen echte kans heb gekregen. Helaas is dat gebeurd en fouten maken is menselijk zullen we maar zeggen. Ik heb wel eens de mogelijkheid gekregen om bij een club te tekenen in Nederland, maar toen was het steeds of sportief of financieel minder aantrekkelijk dan mijn mogelijkheden in België. In het leven maak je keuzes en soms zijn die goed maar soms ook niet. Terugblikken heeft geen zin en vooruitkijken is de boodschap. Dat doe ik nu hier in Denemarken. Wie weet speel ik ooit nog op de Nederlandse velden. In het voetbal kun je niets uitsluiten."