Oostblog Oranje: Bert en Tom missen vorm
In Hoenderloo, Lausanne, Kraków en nu ook Kharkiv is het lontje van de Limburger kort. Hoe anders was dat tijdens zijn eerste drie jaar als bondscoach. Ook toen kwam het voor dat de coach soms niet blij was met de vraagstelling, maar dat was incidenteel. Nu lijkt het eerder regel dan uitzondering.
Het maakt het voor zijn grootste criticaster, naamgenoot Bert Maalderink van de NOS, moeilijk om een goed lopend gesprek met hem te voeren. Dinsdag was dat in de bloedhete perszaal van het Metaliststadion opnieuw zo, al moet worden gezegd dat Maalderink ook geen goede beurt maakte.
Hij informeerde naar de geruchten dat er een breuk binnen de Oranje-selectie zou zijn. "Waar heb je dat dan vandaan?", vroeg de bondscoach. "Uit buitenlandse media", antwoordde Maalderink. "Ik reageer niet op dat soort onzinverhalen", counterde Van Marwijk. Het is de wereld op z’n kop. De Oranje-volger van onze nationale televisie die verwijst naar de buitenlandse pers.
Kort daarvoor was het een andere NOS-coryfee die zich liet gelden op de persconferentie van de Duitse ploeg. Een Belgische journalist stelde in gesprek met Joachim Löw (bondscoach Duitsland, red.) dat er in Nederland altijd gezegd wordt dat ‘voetbal oorlog is’. Het zat Tom Egbers behoorlijk dwars. Hij wil niet dat de buitenlandse pers denkt dat wij oorlog associëren met voetbal.
Op het moment dat de Duitse bondscoach Joachim Löw opstapt, breekt Egbers in, zonder de beurt te hebben gekregen van de UEFA-official. “Ik heb geen vraag, maar een opmerking”, kondigt hij aan. “Niet alle journalisten in Nederland vinden voetbal oorlog.” Het is koren op de molen van de Duitse perschef. “Dat is een hele belangrijke toevoeging.” Ook Löw knikt, voordat hij de perszaal verlaat. Laten we maar zeggen dat het niet de beste dag van de NOS was.
VoetbalPrimeur volgt het Nederlands elftal tijdens het EK op de voet in de rubriek 'Oostblog Oranje'. Verslaggever @woutstravers bericht jullie dagelijks over het reilen en zeilen in Polen en Oekraïne.