KNVB gelooft sterk in doellijnbewaking
De wereldbond FIFA was jarenlang tegenstander van technische hulpmiddelen, maar ging overstag na de miskleun in de achtste finales van het WK van 2010. Iedereen zag de bal van de Engelse international Frank Lampard over de doellijn, behalve scheidsrechter Jorge Larrionda.
"Ik ga dood als ik nog een keer zo'n situatie moet meemaken. We kunnen niet meer wachten op die technologie, we moeten door", waren destijds de woorden van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Scheidsrechter Viktor Kassai trok dinsdag op het EK vermoedelijk alle twijfelaars over de streep. Hij keurde een duidelijk doelpunt van de Oekraïense speler Marko Devic af.
"Het gaat om de eerlijkheid van het spel"
De KNVB toont zich een groot voorstander. "Het gaat om de eerlijkheid van het spel", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong in gesprek met NUsport. "Als liefhebber van voetbal, maar ook als bond, wil je niet dat iedereen op televisie ziet dat het een doelpunt is, terwijl de arbitrage het niet ziet. Wij geloven sterk in het idee van doellijnbewaking, vandaar dat wij nadrukkelijk de mogelijkheden die er zijn om de beoordeling van de arbitrage te verbeteren, ondersteunen."
Het Hawk-Eye-systeem is in de ogen van de KNVB de beste manier om technologie zijn intrede in het voetbal te laten doen. De Jong: "Hawk-Eye lijkt ons het beste systeem. Binnenkort hebben wij weer gesprekken met het bedrijf. We willen nog meer te weten komen over hoe het werkt, maar ook wat de kosten zijn om het te kunnen toepassen. Dat zal mede bepalen hoe snel we het systeem kunnen invoeren."
Beslissing valt op 2 juli in Kiev
Inmiddels is er al getest met systemen en zal de internationale spelregelcommissie IFAB tijdens een zitting op 2 juli in Kiev een definitief besluit nemen. In Engeland draaide in november en december vorig jaar de eerste fase van de proef met doellijnbewaking. Daarin werden acht verschillende systemen getest. Twee systemen zijn nader onder de loep genomen tijdens wedstrijden in topcompetities. De IFAB zal vermoedelijk deze twee systemen goedkeuren: de chip in de bal (GoalRef) of de alom bekende Hawk-Eye.
De chip in de bal werkt hetzelfde als de antidiefstalpoortjes in winkels. In het doel wordt een magnetisch veld aangelegd. Zodra de bal de doellijn passeert, krijgt de arbiter op zijn horloge een piep te horen. De Hawk-Eye is al in gebruik in cricket en tennis.
Test tijdens Engeland - België
Televisiecamera's registreren de loop van de bal en geven de beelden door een aan een computer, die ze omzet in een nauwkeurige driedimensionale weergave. Het systeem is op 2 juni uitgebreid getest tijdens de oefeninterland tussen Engeland en België op Wembley. Anders dan in het tennis krijgt het voetbalpubliek de registratie van de hawk-eye niet te zien. Die is voorbehouden aan de arbitrage.
De UEFA zit niet op dezelfde lijn als de FIFA. Op een congres in 2010 sprak de Europese bond zich nog uit tegen de invoering van technische hulpmiddelen. Als compromis zijn de vijfde en zesde official, de assistenten aan de achterlijn, geïntroduceerd. In de Europa League en Champions League waren ze al te zien en dit EK in Polen en Oekraïne eveneens.