"Doorberekening politiekosten lost het niet op"
Rutte wil dat voetbalclubs de inzet van politiekrachten rond wedstrijden uit eigen zak gaan betalen. Wanneer een club de zaken niet goed voor elkaar heeft, dan is dat volgens Van Oostveen terecht. Voor het overige zit de bestuurder niet op één lijn met de politicus van de VVD.
"Overlast buiten de stadions is vaak van notoire lastpakken, die bij voetbalduels maar net zo goed bij dancefeesten en uitgaansgelegenheden crimineel gedrag vertonen. Doorberekening van de politiekosten helpt niet dit probleem op te lossen", stelt Van Oostveen in De Telegraaf.
De KNVB-directeur denkt zelfs dat het averechts gaat werken, als clubs de agenten zelf moeten bekostigen. "Sterker, het komt een efficiënte politie-inzet niet ten goede", meent Van Oostveen. "Als de kosten één op één worden doorberekend aan de clubs, verdwijnt de drijfveer voor minder politie-inzet."
"En als het voetbal betaalt, bepaalt het dan ook? Waar ligt de grens? En wat is het criterium?", vraagt Van Oostveen zich af. "En vergeet niet dat de KNVB en clubs al jaren fors investeren in allerlei maatregelen om geweld rond het voetbalveld terug te dringen."
Deze kostenpost van de VVD, die zo’n vijftig miljoen euro bedraagt, komt bovenop de crisisheffing uit het Kunduz-akkoord. Van Oostveen: "Het punt is dat de crisisheffing, een loonheffing, ten laste komt van de clubs, die hierop niet konden anticiperen. Clubs zitten in een saneringstraject om financieel gezond te worden en dan ligt uit het niets dit op hun bordje."
"Dat is geen fair play", vervolgt de bestuurder met zijn weerlegging. "Het gaat trouwens om salarissen boven de 150.000 euro, maar die betrokkenen (meestal spelers) worden niet geraakt door de loonheffing. De clubs moeten betalen."