Groeiende KNVB schrijft zwarte cijfers

2 oktober 2012 om 08:06

De zwarte cijfers zijn goed nieuws. "In totaal 3,1 miljoen euro, waarvan de betaalde tak 1,8 miljoen euro voor z’n rekening neemt en incidentele baten 1,3 miljoen euro opleveren", zegt Ron Francis, financieel directeur betaald voetbal, in gesprek met De Telegraaf. "We zijn binnen onze kostenbudgetten gebleven en houden door meevallers aan de inkomstenkant dus geld over. Tevens nam de publieke belangstelling voor interlands toe."

Anton Binnenmars, de beoogde opvolger van de vertrokken amateurdirecteur Ruud Bruijnis, zorgt dat er bij de amateurs net zoveel uitgaat als er binnenkomt. "Onze sectie begroot neutraal en is ook op nul uitgekomen. Het gaat de amateurs niet om geld verdienen en als we een plus schrijven dan vloeit dat naar de bestemmingsreserve. Daaruit putten we om initiatieven te financieren, waarmee we de kwaliteit van het voetbal kunnen verbeteren. Jeugd-, vrouwen- en meisjesvoetbal en komend seizoen zijn school- en zaalvoetbal onze speerpunten."

Door de zwarte cijfers krijgen de betaalde voetbalclubs de volledige afdracht van 2,5 miljoen euro terug, die wordt jaarlijks aan de KNVB betaald voor het organiseren van de competitie. Het slechte EK heeft geen invloed gehad op de inkomsten van de voetbalbond, volgens Francis gaat dat ook niet gebeuren. "We draaien een hele kleine winst. Sportief was het een sof, maar zolang het incidenteel is, daar gaan wij vanuit, doet het de KNVB financieel geen pijn."

"Ook niet voor de prijs van Oranje, de sponsorbijdragen en de televisierechten. Vergeet niet dat we twee jaar geleden nog de WK-finale speelden. Zolang je bij de top tienlanden op de FIFA-ranglijst staat, voorzie ik geen problemen. Al houden we de kosten van onze organisatie sterk in de gaten en blijft een personeelsstop van kracht", aldus Francis.

Voetbal leeft. Met 1.209.413 leden is er een record, in totaal zijn het er 3605 meer dan vorig jaar. Het vrouwen- en meisjesvoetbal blijft de snels groeiende sector. Volgens Binnenmars is dat het gevolg van een normalisatieproces. "Het is tegenwoordig heel gewoon dat een meisje op voetbal gaat. Het wordt zelfs stoer gevonden. Daarnaast zorgt de BeNeLiga en het nationale elftal, dat zich heeft geplaatst voor het EK voor een zuigende werking."

Lees meer over:

Deel via