Winstkansen van Steaua veertig procent
Steaua-volgers: "Weinig reden voor optimisme"

"Winstkansen van Steaua veertig procent"

14-02-2013 10:03

Wout Stravers
AMSTERDAM

Steaua wacht al bijna zeven jaar op een nieuw landskampioenschap. De ploeg is weliswaar een vaste waarde op het Europese podium, grote prestaties blijven uit. Vorig seizoen werd vurig gehoopt op de Europa League-finale in het National Stadion van Boekarest, maar FC Twente schakelde Steaua in een vroeg stadium uit.

De ploeg van nu is echter een paar stappen verder, meent coach Laurentiu Reghecampf. Eigenaar Gigi Becali stortte afgelopen zomer opnieuw veel geld op de rekening van de club, waardoor het vermogen van de ploeg blijft toenemen. Belangrijker is dat er voor het eerst in jaren geen belangrijke speler is vertrokken.

Selectie in rustig vaarwater
Volgens Emanuel Rosu, journalist bij de Roemeense tv-zender Sport, moet Ajax Steaua zeker niet onderschatten. De onrust rond coach Reghecampf, die in verband wordt gebracht met matchfixing, en de voorwaardelijke celstraf van eigenaar Becali hebben geen invloed op de teamprestaties, denkt Rosu. "Dat is voor het eerst, maar de spelers worden erbuiten gehouden. Ze kunnen zich concentreren op hun prestaties tegen Ajax."

De kracht van Steaua ligt in het collectief, zeggen de vaste volgers van Steaua. Spits Raul Rusescu en middenvelder Alexandru Chipciu zijn waarschijnlijk de gevaarlijkste spelers, een absolute uitblinker heeft Steaua echter niet. "De ploeg bezit de kwaliteit om er in de topduels te staan. Dit wordt door veel spelers gezien als de belangrijkste wedstrijd in hun carrière tot nu toe", verduidelijkt Rosu.

Fischer heeft zwakke opponent
Een achilleshiel in de ploeg bij Steaua is de rechtsbackpositie. Alexandra Tanasescu, werkzaam bij Pro TV, denkt dat daar kansen liggen voor Ajax. "Door blessures wordt daar een nieuwe speler neergezet, Rapa. Hij is pas anderhalve week bij de club en lijkt nog niet helemaal gewend", zegt de sportverslaggeefster. Rosu valt zijn collega bij. "De zwakte is absoluut de defensie. De fans vrezen de prestaties van Rapa, die wel al in de Champions League speelde met Ötelul."

De kansen van Steaua? De journalisten zijn minder positief dan de flamboyante voorzitter. "Ik denk niet dat er veel reden voor optimisme is", zegt Rosu. "Maar Steaua is een taaie ploeg. Als de defensie in vorm is, schat ik de kansen op fifty-fifty. Als Steaua even niet oplet, zal Ajax het in de volgende ronde opnemen tegen Chelsea", zegt hij, de voorloting in zijn achterhoofd houdend. Tanasescu verwacht een spannend treffen. Maar: "De winstkansen van Steaua zijn niet hoger dan veertig procent"