Engeland smult van voetbalsprookje Bradford

Engeland smult van voetbalsprookje Bradford

22-02-2013 08:18
0

Toen Molenaar eind 2000 Leeds United verruilde voor Bradford City, speelden de 'Bantams' nog in de Premier League. De club was een jaar eerder voor het eerst toegetreden tot de Engelse topcompetitie. "Toen ik bij Bradford ging spelen, is eigenlijk de vrije val begonnen", zegt Molenaar (43) met een glimlach.

"De club was in een aantal jaar heel snel opgeklommen, maar had een te grote broek aangetrokken. Ze haalden spelers als Stan Collymore en Benito Carbone, die bakken met geld verdienden, maar dat kon Bradford niet lang volhouden."

Een half jaar na zijn komst degradeerde Molenaar met Bradford. "Richting het einde van dat seizoen werd de situatie steeds onzekerder. Door bezuinigingen werden diverse spelers verkocht. Op een gegeven moment waren we meer met de zakelijke dan de sportieve kant bezig." Vanwege grote financiële problemen ging het daarna snel bergafwaarts. "Bradford City heeft flink op de blaren moeten zitten", aldus Molenaar, die in 2003 vertrok uit Noord-Engeland.

Kansloos
Inmiddels speelt Bradford City in de League Two, het vierde niveau. Anoniem kunnen de mannen van manager Phil Parkinson echter sinds kort niet meer over straat. Door spectaculaire zeges op onder meer Arsenal en Aston Villa mag de vierdedivisionst naar het 'heilige' Wembley. Het was ruim vijftig jaar geleden dat een dergelijke stunt plaatsvond in Engeland.

"En dat voor een voetbalclub uit de stad die eigenlijk meer gericht is op cricket en rugby", aldus Molenaar. "Ook toen we in de Premier League speelden, zat het stadion niet altijd vol. Maar zondag zal Bradford ongetwijfeld leeglopen richting Londen. Dit is een ongekend sprookje."

Als 'zijn' Bradford City het opneemt tegen Swansea, zit Molenaar in De Kuip voor een analyse van Feyenoord, volgende week tegenstander van NEC. "Eigenlijk zijn ze kansloos, maar bij zo'n finale komen altijd andere spanningen kijken. Swansea City is de grote favoriet, daar moet je ook maar mee kunnen omgaan. Alle Engelse jongetjes dromen weliswaar eerder van de FA Cup dan de League Cup, maar voor Bradford City zou het uniek zijn als ze winnen."

(ANP)

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie